Megindult a cunami: Mozgalom indult Balog Zoltán lemondatására a református egyházban

Balog Zoltán lemondását akarják.

A napokban felmerült, hogy Balog Zoltán egykori miniszternek, jelenlegi református püspöknek is szerepe lehetett a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében, amely végül Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett.

Kapcsolódó: Kálmán Olga nyílt levélben fordult a Református Zsinathoz Balog Zoltán érintettségéről a ped0filbotrányban

Balog, bár a közösségi oldalán arról írt, hogy visszavonul egy kis időre imádkozni és gondolkozni, nemrég ismét feltűnt a kamerák előtt, sőt, egy, a lelkipásztor és presbiter testvéreinek K. Endre kegyelmével összefüggésben írt levele is nyilvánosságra került.

Pár napja szimpátiaszavazást tartottak róla a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában. A református püspököt kedd délelőtt rendelték be, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

A meghallgatást követően szavaztak arról, hogy Balog maradhat-e a zsinat lelkészi elnöke. Többségben voltak az igenek, 86 százalék bizalmat szavazott neki.

Kapcsolódó: Így menekültek a kínos kérdések elől a ped0filbotrányban érintett Balog Zoltán vallatásán

Orbán Viktor a történtekhez annyit fűzött hozzá, hogy a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében. Ezt az egy gondolatát is Havasi Bertalan, a sajtófőnöke tolmácsolta, a miniszterelnök ugyanis napokra köddé vált, egyáltalán nem volt aktív a közösségi oldalain (pedig a jelek szerint nagy rajongója a TikToknak is).

Balog nem mondott le, de ennek koránt sem örül mindenki

Csűrös András lelkész a minap egy Facebook-bejegyzésben jelezte, hogy mi a véleménye a történtekről. Mint írta:

„Isten előtti bűnbánattal és az áldozatok iránti együttérző szeretettel ajánlom fel a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete által számomra folyósított lelkipásztori fizetés-kiegészítést a gyermekbántalmazások elszenvedői javára.

Adományomat a hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátumának ideje alatt minden hónapban eljuttatom a részükre”.

Lemondásra szólították Balog Zoltánt

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi alelnöke a minap közleményben kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balogtól, hogy fontolja meg a lemondását zsinati elnöki tisztéről.

A Népszava friss értesülései szerint nem csupán Fekete Károly szólalt fel az ügy kapcsán. Mint írták, Pásztor Dániel tiszáninneni és Steinbach József dunántúli püspök is kifejtette a véleményét Baloggal sorsával összefüggésben. Utóbbi szerint ha a püspök jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, akkor a nehéz időkben is legyen jó.

Pásztor azonban Fekete Károly véleményét osztja, úgy látja,

az lenne a leghelyesebb, ha Balog Zoltán visszavonulót fújna.

Kapcsolódó cikk:

Kiadták a kilövési engedélyt Orbán volt miniszterére: Kegyvesztetté vált Balog Zoltán

Valódi Hírek