Mi történt? Megszólaltak Orbánék a ped0filbotrányban érintett fideszes református püspökről

Védelmet kap Balog Zoltán.

Ahogyan azt a Nyugat Fényen megírtuk, korábban még felmerült, hogy Orbán Viktor felelősnek tartja Balog Zoltán református püspököt a Novák Katalin kegyelmi ügyéből kipattan ped0filbotránnyal összefüggésben. Balognak szerepe volt abban, hogy Novák Katalin megfontolta és megadta a kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon ped0fíliában bűnsegédkező igazgatóhelyettesének.

Azt a kegyelmet, amelynek nyilvánosságra kerülése az elmúlt évek legnagyobb politikai botrányát idézte elő. Szombaton Novák Katalin (volt) köztársasági elnök lemondott hivataláról, Varga Judit (volt) igazságügyi miniszter pedig bejelentette, hogy visszaadja parlamenti mandátumát és visszavonul a közélettől.

A 444.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy Balogot régi ismeretség fűzi K. Endréhez, legalább a 2010-es évek eleje óta. Azt írták, egy jelenleg is aktív miniszter közvetlen munkatársától kapták azt az információt, miszerint

K. Endre „benne volt Balog körében”.

Védelmet kap

Beszámoltunk róla, hogy kedden szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában. A református püspököt kedd délelőtt rendelték be, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

A meghallgatást követően arról szavaztak, hogy Balog Zoltán maradhat-e a zsinat lelkészi elnöke. A szavazáson többségben voltak az igenek, 86 százalék szavazott bizalmat a ped0filbotrányban érintett fideszes református püspöknek.

„Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében”

– közölte kedd este Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

Balog Zoltán püspök támogatta K. Endre elnöki kegyelmét

Havasit azután kereste meg a Népszava, hogy Balog Zoltán egykori humánerőforrás-miniszter, református püspök elismerte: Novák Katalin tanácsadójaként támogatta a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon ped0filügyben kényszerítésért elítélt igazgatóhelyettesének, K. Endrének adott elnöki kegyelmet.

Balog a keddi öt órán keresztül tartó értekezletet követően, késő délután videót tett közzé a református egyház honlapján, amelyben bejelentette, hogy nem mond le egyházi pozíciójáról. Ahogyan azt a Nyugati Fény megírta, Novák Katalin lemondása után kiderült, hogy Balognak is köze lehetett ahhoz a megdöbbentő kegyelmi döntéshez, amely végül két fideszes politikus bukását okozta (eddig).

Valódi Hírek