Kálmán Olga nyílt levélben fordult a Református Zsinathoz Balog Zoltán érintettségéről a ped0filbotrányban

Kálmán Olga nyílt levélben tett fel néhány kulcsfontosságú kérdést.

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter a hétvégén bejelentette a lemondását. A döntésük egy megdöbbentő kegyelmi ügy kapcsán született. Novák tavaly kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki tudott az egykori intézményvezető botrányos viselkedéséről, a rá bízott gyermekek molesztálásáról.

A napokban kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója 2016-ban a bronz érdemkeresztet Novák Katalin tanácsadója, Balog Zoltán akkori miniszter javaslatára kapta meg. Az állami kitüntetést a jogerős büntetés ellenére a mai napig viselheti az igazgató. Az üggyel kapcsolatban az ellenzék a kormányhoz fordult.

A minap arra is fény derült, hogy Balognak szerepe volt abban, hogy Novák Katalin megfontolta és megadta a kegyelmet.

Kálmán Olga nyílt levélben fordult a Magyarországi Református Egyházhoz

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője nyílt levélben fordult a Magyarországi Református Egyházhoz Balog Zoltán érintettségével összefüggésben.

„NYÍLT LEVÉL A REFORMÁTUS EGYHÁZ ZSINATÁNAK:

Tisztelt Magyarországi Református Egyház Zsinat Elnökség!

Az elmúlt napokban joggal rázta meg a közvéleményt az a hír, hogy egy súlyos ped0fil bűncselekmény kapcsán elítélt bűnöző köztársasági elnöki kegyelmet kapott. Az államfő és a volt igazságügyi miniszter lemondott, de tettükre nem adtak magyarázatot. Egyikőjük sem árulta el, hogy kinek a közbenjárására hozták meg a kegyelmi döntésüket.

A Direkt36 oknyomozó portál 2024. február 11-i cikke szerint viszont Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöke volt az, aki Novák Katalin államfőnél lobbizott a bicskei gyermekotthon börtönbüntetésre ítélt egykori igazgatóhelyettesének elnöki kegyelméért.

A bírósági ítélet szerint K. Endre igazgatóhelyettes arra kényszerítette a felettese által sz*xuálisan bántalmazott gyermekeket, hogy vonják vissza vallomásukat. Véleményünk szerint egy ped0fil bűnöző rémséges tetteit leplezni, eltussolni

nem egyszerűen bűnrészesség, hanem az maga a bűn, a ped0fília bűnében való osztozás.

Ami nemhogy kegyelmet nem érdemel, hanem mélységes megvetést. Éppen ezért joga van a társadalomnak tisztán látni abban, hogy kinek és miért volt fontos egy ped0fília bűnében osztozó embert kegyelemmel büntetlen előéletűvé tenni.

A Demokratikus Koalíció nevében ezúton kérem Önöket, hogy válaszoljanak a cikkel kapcsolatos kérdéseinkre:

1. Volt-e tudomásuk arról, hogy Balog Zoltán a fent említett kegyelmi döntés érdekében lobbizik Novák Katalin köztársasági elnöknél?

2. Ha nem tudtak róla, akkor indult-e vizsgálat a Direkt36 cikkének megjelenése után Balog Zoltán zsinati elnök lobbitevékenységéről az említett kegyelmi ügyben?

3. Ha indult vizsgálat, akkor azóta tudnak-e más református egyházi vezetőkről, akik kapcsolatba hozhatók az üggyel?

4. Tudnak olyan református egyházi vezetőkről, akik azt kérték Balog Zoltántól, hogy járjon közbe az említett kegyelmi ügyben?

5. Volt-e tudomásuk arról, hogy K. Endre és Balog Zoltán felvették egymással a kapcsolatot a kegyelmi ügyben?

6. Ha volt tudomásuk Balog Zoltán lobbizásáról K. Endre kegyelmi ügyében, elfogadhatónak tartják-e a tetteit?

7. Mi a Magyarországi Református Egyház Zsinatának álláspontja arról, hogy elnöki kegyelemben részesülhetett egy elítélt bűnöző, aki segített eltussolni a bicskei ped0fil igazgató bűncselekményeit?

8. Mi a Magyarországi Református Egyház Zsinatának álláspontja arról, hogy Balog Zoltán még miniszterként állami kitüntetésben részesítette V. Jánost, a bicskei gyermekotthon ped0fília miatt elítélt volt igazgatóját?

Tisztelettel várom válaszaikat!

Üdvözlettel:
Kálmán Olga
A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője”

(Kálmán Olga/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek