Váratlan csavar: Kiszivárgott Balog Zoltán megdöbbentő levele, mielőtt a nyilvánosság elé állt volna

Keddre ígért nyilatkozatot, de időközben kiszivárgott Balog Zoltán levele.

Mint írtuk, Novák Katalin lemondása után kiderült, hogy Balog Zoltán egykori miniszternek, jelenlegi református püspöknek is köze lehetett ahhoz a megdöbbentő kegyelmi döntéshez, amely végül két fideszes politikus bukását okozta (eddig).

Balog hétfőn este azt ígérte, hogy másnap kiáll a nyilvánosság elé, és nyilatkozik a történtekről, bár ez cikkünk megjelenéséig még nem történt meg.

Kapcsolódó: Megtörte a csendet a Sándor-palota Novák lemondása után

Időközben azonban kiszivárgott egy levél, amelyet a református püspök küldött a lelkipásztor és presbiter testvéreinek K. Endre kegyelmével összefüggésben. A Telex birtokába jutott hétfői iromány szerint a médiában „alaptalan vádaskodások és híresztelések” jelentek meg róla, amelyekre a visszautasításon túl nem fog válaszolni.

KAPCSOLÓDÓ: Balog Zoltán menekült az újságírók elől

Íme Balog Zoltán levele:

„Kedves Lelkipásztor és Presbiter Testvérek!

Azért szólítalak meg Titeket levelemben, mert Nektek szeretnék számot adni, mert mi hordozzuk a felelősséget egyházunkért. Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam, mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni. De előttetek kész vagyok megállni. Bízzatok a lelkipásztori találkozások lehetőségében, legyetek türelmesek, és imádkozzatok!

A személyes támadás legalantasabb részeire talán nem érdemes szót vesztegetni.

Az természetesen mindenki által tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a Köztársasági Elnök tanácsadó testületének. Az is természetes, hogy ebben a minőségemben nem egyházunkat képviselem.

Akár tévedtem, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik. Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta. Tartsuk mi is tiszteletben!

2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került.

Vele személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel.

A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel.

A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja. A Református Egyházban ebben is egyek vagyunk.

Holnap a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot teszek erről.

Egyházunk lelki összetartozását alig több mint két hete az országos lelkésztalálkozón a felvidéki testvérekkel együtt egy sereg lelkipásztorral Isten kegyelméből átélhettük és Általa megerősödtünk. Ne engedjük elvenni tőlünk ezt a felülről jövő áldást!

Mi abban a szeretetben és kegyelemben bízunk, amit Krisztus készített el minden embernek!

Áldást, békességet kívánva:
2024. február 12.”

Valódi Hírek