Ütött az óra: Lemondásra szólították fel Balog Zoltánt a ped0filbotrány miatt

Egyre többen kérik erre.

Váratlan helyről jött a felszólítás

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi alelnöke a Telexhez eljuttatott közleményében azt kérte a kegyelmi botrányban kiemelt szerepet játszó Balog Zoltán püspöktől, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről.

Fekete Károly arról is írt, hogy szerdán ismét beszélt Baloggal, akit nyomatékosan felszólított arra, hogy

mondjon le zsinati elnöki tisztéről.

„Ezen az ülésen megkértem – a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel Balog püspök urat: gondolja át, hogy lemond zsinati elnöki tisztéről”

– hívta fel a figyelmet.

„Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni”

közölte a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki egyúttal mértéktartást kért Balog döntéséig, majd reményét fejezte ki, a böjti időszak elősegíti mindenkinek a „személyes és közegyházi önvizsgálatot”.

Egyre többen kérik Balogtól, hogy távozzon

Mint megírtuk, Csűrös András lelkész Facebook-bejegyzésben szintén egyértelműen jelezte, mit gondol a történtekről.

„Isten előtti bűnbánattal és az áldozatok iránti együttérző szeretettel ajánlom fel a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete által számomra folyósított lelkipásztori fizetés-kiegészítést a gyermekbántalmazások elszenvedői javára.

Adományomat a hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátumának ideje alatt minden hónapban eljuttatom a részükre.

»Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni.

Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a maga testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet.« (Gal 6, 7-8.)”

– írta a lelkész.

Mi történt az értekezleten?

Mint ismert, szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában. A református püspököt kedd délelőtt rendelték be, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

A meghallgatást követően szavaztak arról, hogy Balog maradhat-e a zsinat lelkészi elnöke. Többségben voltak az igenek, 86 százalék a püspök mellé állt. A volt politikus a keddi öt órán keresztül tartó értekezletet követően, késő délután videót tett közzé a református egyház honlapján.

Valódi Hírek