Gulyás Gergely súlyos bejelentést tett: Éjjel megizzasztják Orbánt (+videó)

Cikkünk frissül.

Mint írtuk, szerdán kormányülést tartottak Orbán Viktorék (a miniszterelnök utána a brüsszeli uniós csúcstalálkozóra utazott), a kabinet friss döntéseit pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részletezte csütörtök délelőtt.

Az Európai Unióban kialakult helyzetről

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy egyértelműen nézeteltérés van a közösség tagállamainak többsége és Magyarország között, a kormány az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgeti.

Oroszország a nemzetközi jogot durván megsértette, ezért bólintott rá a magyar kormány a Vlagyimir Putyinék elleni szankciókra. Gulyás szerint az intézkedések Magyarországra nézve nem voltak lényegesen hátrányosabbak, mint arra nézve, akit szankcionált az EU.

Elmondása szerint jelenleg „zsarolás folyik” hazánkkal szemben, a kabinet szerint Európában változásra van szükség, a közelgő EP-választásokon az állampolgárok is kifejezhetik a véleményüket ezzel összefüggésben.

A csütörtöki uniós csúcsról

Orbán Viktor folyamatosan egyeztet a közösség politikusaival, a nemzeti érdekek figyelembevételével próbálnak egyezségre jutni, de ez nem biztos, hogy be fog következni – mondta a kancelláriaminiszter.

A pedagógusok béremeléséről

A kabinet áttekintette a pedagógusok béremelésével kapcsolatos intézkedéseket és azok végrehajtását, 140 ezer kinevezési okiratot sikerült január 30-ig módosítani, és azokat az érintetteknek elküldeni. Az állami fenntartású intézmények pedagógusai legkésőbb a hétfőn már a megemelt illetményeket kapják majd – részletezte.

Hozzáfűzte: a kormány 32,2 százalékkal emelte meg a bértömeget, ezt csak béremelésre lehet fordítani, mindenkinek nőni fog a fizetése, pedagógus I-II-, mesterpedagógus- és kutatótanár-besorolásnál az alsó és a felső határ is emelkedett.

Ez pedagógus I-nél 538 ezer, pedagógus II-nél 555 ezer, mesterpedagógusnál 630 ezer, kutatótanárnál pedig 750 ezer forintot jelent, a felső határ pedig (amelyet még nem érnek el) pedagógus I-nél 1 millió 65 ezer, pedagógus II-nél 1 millió 135 ezer, mesterpedagógusnál 1 millió 365 ezer, kutatótanár-besorolásnál pedig 1 millió 470 ezer forint az illetmény összege – tájékoztatott a kancelláriaminiszter. Persze, azt elfelejtette hozzátenni, hogy

a felső határt szinte senkinek nem biztosítják, és az értékek bruttó összegben értendők.

A „bértömeg” (sic!) elosztásánál a mesterfokozat 2 százalékos pluszt jelent az érintetteknek, a hiánytantárgyaknál (matematika, digitális kultúra, természettudomány, környezettan, fizikai, biológia, kémia, földrajz) további 4 százalékos illetményemeléssel számolhatnak a pedagógusok – közölte Gulyás Gergely.

Hozzátette: a pedagógus-átlagbér a felsoroltaknak megfelelően a diplomás átlagbér 71,8 százalékát fogja elérni, amely a legfrissebb adatok szerint bruttó 652 ezer forintot jelent.

Mint mondta, jövőre a diplomás minimálbér 80 százalékát célozzák meg a pedagógusok béremelésével összefüggésben.

Az Európai Unió ígérete szerint hozzájárul majd a pedagógusok bérfejlesztéséhez – jegyezte meg.

Kifejtette: a pedagógus-szakszervezetek kérését meghallgatva azok a pedagógusok, akik tavaly december végéig bejelentették a nyugdíjba vonulásukat, nem kell nyilatkozniuk arról, hogy áttérnek az új jogviszonyba. A fizetésemelés azonban ehhez társul, így a szakszervezetek kérését teljesítette a kormány, amikor a szabályozást elfogadták.

A tárcavezető szerint ez látható kárt okozott, ezért kell a szakszervezetekkel „óvatosan” bánni, mert nehéz felismerni, hogy ők a pedagógusok érdekeit képviselik, vagy pedig azok ellen lépnek fel.

Mint közölte: a Belügyminisztérium érzékelte a „problémát”, próbál méltányos megoldást találni.

Ugyanakkor a friss értesülések szerint egy sor pedagógus messze nem akkora összeget kapott, mint amennyit a legutolsó egyeztetésen ígértek nekik. Erről >>ITT<< írtunk bővebben.

Az SMA-szűrésről

A program ugyan végéhez ért, de a hozzá szükséges további forrásokat a költségvetés a jövőben is biztosítja, továbbra is ugyanaz a 3 intézmény végzi a szűréseket.

Lázár János és Karácsony Gergely megállapodásáról

Az építési és közlekedési miniszter és a főváros megállapodott a tömegközlekedést érintő több fontos kérdésről, a kormány az ezzel összefüggő beszámolót elfogadta, továbbá a kedvezmények egységes, egyszerűbb és kedvezőbb kialakítására vonatkozóan is felhatalmazást adott a felelős tárcavezetőnek. Lázár János pár héten belül a részleteket is ismertetni fogja – tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megjegyezte: már most tudható, hogy a megállapodás előnyös mindenki számára, 2024. március 1-jétől a Pest vármegyei havi bérleteket, valamint a havi országbérletet a BKK járatain is lehet használni, a Budapest-bérlet pedig változatlanul érvényes marad a főváros egészére (BKK-, MÁV-, Volán-, HÉV-járatokra). A bérleteket mindkét fél valamennyi értékesítési csatornáján árusítani fogja.

Az olasz antifa-ügyről

Egy olasz antifasiszta tanárnő magyarországi börtönkörülményei miatt berendelték hazánk római nagykövetét, az üggyel összefüggésben pedig Antonio Tajani olasz külügyminiszter Szijjártó Pétert, magyar kollégáját.

A kormány szerint Magyarország lejáratása áll a háttérben, az érintett hölgy fogvatartásának körülményei Gulyás elmondása szerint megfeleltek az EU-s és a hazai előírásoknak, hazugság, hogy a cellájában patkányok lettek volna. Ugyanakkor a kancelláriaminiszter elárulta: semmiképpen sem mondható, hogy a fogvatartottak Magyarországon luxuskörülmények között élnek, de nem is ez a célja a börtönbüntetésnek.

Állítása szerint az olasz terhelt szavahihetősége megkérdőjelezhető.

KÉRDÉSEK

A hazai gazdaságot érintő uniós lépésekről

Gulyás Gergely a Financial Times értesüléseire reagálva – miszerint Orbán vétója esetén komoly, a magyar gazdaságot gyökeresen érintő lépéseket tesz az EU – úgy nyilatkozott: a zsarolás nem fogadható el.

Válasza azért is különös, mert épp Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közölte nemrég: a befagyasztott uniós forrásokért hajlandóak lennének rábólintani Ukrajna EU-s támogatására.

A Budapest–Belgrád-vasútvonalról

Már épül; reményeik szerint a jelenlegi magyar parlament ciklus alatt már a vonatközlekedés is megindul a vonalon. Utalt a repülőtérvásárlásra is, és mint mondta, reményei szerint heteken belül bejelentést tehetnek az ügyben.

A svéd NATO-csatlakozásról

A kormány továbbra is támogatja a balti ország csatlakozását, de a szavazásig további, a bizalmat erősítő lépésekre van szükség. A tárcavezető részletezése szerint február 26-án összeül az Országgyűlés, a svéd miniszterelnök mindeközben meghívást kapott Budapestre.

A Fidesz főpolgármester-jelöltjéről

Márciusban várható a hivatalos bejelentés, aki a józan ész szabályai szerint szóba kerülhet, versenyben van.

Szentkirályi Alexandra a kérdéssel kapcsolatban, miszerint a neve felmerült a lehetséges jelöltek között, elmondta: nem kapott felkérést, szeret kormányszóvivőként dolgozni, a témát a saját részéről lezártnak tekinti.

Az eltérő mértékű pedagógus-béremelésről

A kancelláriaminiszter szerint ez törvényben rögzített szempontok alapján történik. Megjegyezte: személy szerint egyes szakszervezeteket nem tekint a pedagógusok hiteles érdekképviseletének.

Meglátása szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének semmiképpen sem szabad hinni, „mert általában nem mondanak igazat” (sic!).

Szijjártó Péter ukrajnai látogatásáról

A kabinet örül, hogy érdemi tárgyalásokra került sor Ukrajnával, a külgazdasági és külügyminiszter ismertette azt a 11 pontot, amelyekkel összefüggésben a magyar kormány szerint komoly előrelépésre van szükség.

Az új ügyeleti rendszerről

Immár csak Budapest nem részese az új ügyeleti rendszernek, Gulyás Gergely elmondása szerint a fővárosban várhatóan idén, az év második felében megtörténhet az átállás.

A kórházi ellátások leállásáról

Januárban 38 kijelölt helyszínen vagy kórházi osztályon szünetelt az ellátás ideiglenesen vagy tartósan az országban, reményeik szerint ezek átmeneti nehézségek.

Az EU-s csúcs fejleményeiről

Orbán Viktor nem vétózta meg az Ukrajnának szánt EU-s támogatást, a döntéssel összefüggésben pedig felmerült a kérdés, hogy a miniszterelnök a nemzeti konzultáció ezzel kapcsolatos pontjával (amelyet a válaszadók jelentős része támogatott) szembement.

A válaszadók nagy része szerint Ukrajna ne kapjon pénzt, amíg Magyarország nem kapja meg az uniós forrásokat. Gulyás szerint „erről van szó„: hazánk a brüsszeli pénzek egy részét megkapta, a tárgyalások pedig folytatódnak.

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek