Nincs vége: Súlyos ára lesz Orbán makacsságának, érik a kemény válasz Brüsszelben

Ennek komoly gazdasági hatása lehet.

Mint írtuk, komoly tétje lesz a februári uniós csúcstalálkozónak, Orbán Viktor újabb vétója esetén ugyanis valós lehetőséggé válhat a 7. cikk alkalmazása, azaz megfoszthatják Magyarországot a szavazati jogától.

A magyar kormányfő már decemberben is blokkolta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást. Orbánt többen próbálták jobb belátásra bírni, köztük Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, a magyar kormány egyik utolsó európai szövetségese is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, hogy megvitassák Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij tervezett találkozójának részleteit.

A Financial Times friss információ szerint azonban egy másik súlyos tétje is lesz a 4 nap múlva esedékes uniós csúcstalálkozónak. A birtokukba jutott tanácsi jelentés szerint amennyiben Orbán Viktor ismét megvétózza az Ukrajnának szánt uniós segélyt, úgy a közösség és a magyar kormány csatározása újabb szintre lép, amely komoly hatással lesz a hazai gazdaságra, annak gyengítését célozza majd.

A dokumentum szerint ha a február 1-jei csúcstalálkozón nem sikerül megállapodni Ukrajna támogatásáról, az állam- és kormányfők kijelentik, hogy Orbán Viktor magatartása nem konstruktív (azaz nem építő jellegű – a szerk.) nem a közösség egészének javát szolgálja. Ennek fényében azonban a közösség nem tudja elképzelni, hogy uniós forrásokat biztosítson hazánknak, azaz

komoly veszélybe kerülhetnek a brüsszeli pénzek.

A finanszírozás nélkül „a pénzügyi piacok, valamint az európai és nemzetközi vállalatok

kevésbé lennének érdekeltek abban, hogy Magyarországon fektessenek be”

– olvasható a dokumentumban, a feltételezés pedig egyet jelent a magyar kormány rémálmával, a kabinet ugyanis rendre azon dolgozik, hogy még több befektetőt csábítson az országba.

Az intézkedés komoly hatással lenne az államháztartási hiányra, valamint a forint árfolyamára is – a hazai fizetőeszköz mellesleg gyengélkedett a múlt héten, és hétfőn sem volt kecsegtető az árfolyam.

Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter a felvetéssel összefüggésben úgy fogalmazott: Budapest nem tudott a pénzügyi fenyegetésről, hazánk nem kapcsolja össze az Ukrajnának szánt segélyt a Magyarországnak szánt EU-s források ügyével, továbbá visszautasítja, ha mások így tesznek.

Ugyanakkor Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban közölte, hogy a befagyasztott brüsszeli pénzekért hajlandóak lennének rábólintani a szomszédos országnak szánt uniós támogatásra.

Bóka hozzátette: szombaton javaslatot küldtek Brüsszelnek és közölték,

nyitottak arra, hogy az uniós költségvetést használják fel Ukrajna támogatására.

Az Európai Unió Tanácsa nem kommentálta az értesüléseket.

(portfolio.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek