Ebből óriási cirkusz lesz: Orbán embere kőkeményen megzsarolta az EU-t

Feltételeket szabna Orbán Balázs.

Az Orbán-kormány „akkor hajlandó” zöld jelzést adni Ukrajna EU-s támogatásának, ha megkapja a befagyasztott brüsszeli források teljes összegét – magyarázta Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek adott interjújában.

Orbán Balázs kifejtette: Magyarország csak akkor hagyja jóvá, hogy Ukrajna négy éven át 50 milliárd eurós támogatást kapjon az EU-tól, ha az EU odaadja a Magyarországnak járó pénzt, és lemond arról, hogy számonkérje az Orbán-kormányt a jogállamisági normák teljesítése, valamint a magyarországi rendszerszintű korrupció ügyében. Vagyis

Orbán politikai igazgatója megzsarolta az EU-t.

„Magyarország uniós finanszírozása és Ukrajna uniós finanszírozása két külön kérdés. De ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnát egy módosított uniós költségvetésből finanszírozzák, akkor a két kérdés összekapcsolódik”

– magyarázta Orbán politikai igazgató, hozzátéve:

az Orbán-kormány ellenzi, hogy Ukrajna négy éven át támogatást kapjon az EU-tól,

és azt szeretnék, ha a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországgal háborúban álló országot csak egy évig támogatnák a 2021-2027 közötti EU-s költségvetés módosítása nélkül. Orbán Balázs tudatta: a magyar kormány meggondolná, hogy hozzájáruljon egy egyéves támogatási kerethez, ugyanakkor „vörös vonalnak” nevezte az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését.

Orbán Balázs az interjúban közölte, a magyar kormány teljes összegként 30 milliárd eurót várna az EU-tól, amelyből 22 milliárd euró a kohéziós (felzárkóztatási) támogatás, 5,8 milliárd plusz 4,6 milliárd euró pedig a gazdasági helyreállítási alap részeként érkezne.

Különös, hogy Orbán pont akkor szólalt meg az ügyben, miután az Európai Bizottság részéről várhatóan kedvező döntés születik a 22 milliárdból 10 milliárd euró kohéziós támogatás feloldásáról. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, a testület úgy látja, továbbra sincs előrelépés a magyarországi a jogállamisági eljárás ügyében, amelynek során mintegy 6,3 milliárd eurót fagyasztottak be az EU-s pénzekkel elkövetett rendszerszintű korrupciós visszaélések miatt. A kérdést az Orbán-kormány tétlensége miatt egyelőre nem sikerült lezárni.

(bloomberg.com / portfolio.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/12/friss-epp-beizzitottak-a-tuzijatekokat-orbanek-amikor-berugta-az-ajtot-a-brusszeli-postagalamb-a-rossz-hirrel

Valódi Hírek