Befutott a kíméletlen üzenet Lengyelországból: A földbe döngölhetik a magyar kormányt az EU-csúcson

Egyéb esetben ez Magyarország első lépése a vétójogának megvonása felé.

Rzonca Bogdan Józef lengyel EP-képviselő jelezte, a csütörtöki csúcstalálkozón Magyarország vagy kap egy olyan ajánlatot, amelyet nem tud visszautasítani, vagy

megvonják a szavazati jogát.

A PiS (Jog és Igazságosság) EP-képviselője azt mondta, zavaros csúcstalálkozóra számít csütörtökön Brüsszelben, ahol a 27 tagország képviselői tanácskoznak majd az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatásról. A politikus szerint szükséges felülvizsgálni a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretet, mert ennek elmaradása „végső soron a hagyományos uniós kötelezettségek, például a kohéziós politika teljesítéséhez szükséges források hiányát jelentheti”.

Hozzátette, szerinte Ukrajna támogatására új forrásokra lesz szükség.

„Ukrajna támogatási mechanizmusa a háború gazdasági és társadalmi következményeinek ellensúlyozására, valamint Ukrajna uniós gazdaságba való integrálására irányul”

– mondta a lengyel állami hírügynökségnek a képviselő.

Mint kifejtette, alapvetően az a cél, hogy a „megreformált pénzügyi keretben” pénzügyi teret teremtsenek mind a magasabb kamatköltségek kiszolgálására, mind Ukrajna megsegítésére. Szavai szerint az új kiadásokat megemelt tagdíjból lehetne legegyszerűbben finanszírozni, de – jegyezte meg – a nettó befizetők erről nem akarnak beszélni.

Így – mondta a képviselő – maradnak a saját források, amelyekből a legújabb most úgy tűnik, hogy az ETS (az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere) engedélyek értékesítéséből származó bevételek 30 százaléka lesz. A politikus elmondta, ennek ő nem örül, mert szerinte ennek a pénznek Lengyelországban kéne maradnia, és a zöld átállást kellene finanszírozni belőle.

A képviselő kitért Magyarország helyzetére is, amellyel kapcsolatban elmondta, szerinte „sok minden történhet a csúcson”.

„A magyarokat falhoz szorítják,

és kapnak egy olyan ajánlatot, amelyet nem tudnak visszautasítani. Egyéb esetben ez Magyarország első lépése a vétójogának megvonása felé”

– mutatott rá a politikus.

„Magyarországnak akkor lenne csak esélye, ha egy másik tagállam is melléjük állna, és ez az állam maximum Szlovákia lehet. De sokkal valószínűbb, hogy a magyarok kizsarolják a Bizottságtól a befagyasztott források egy újabb részét, és cserébe megszülethet a megállapodás”

– mondta Bogdan.

(pap.pl / index.hu nyomán)

Valódi Hírek