Itt a súlyos diplomáciai botrány: Orbánék olasz szövetségesei bekérették a magyar nagykövetet

Nem ehhez szoktak Európában.

Egy olasz antifasiszta tanárnő magyarországi börtönkörülményei miatt berendelték hazánk római nagykövetét. Az üggyel kapcsolatban Antonio Tajani olasz külügyminiszter Szijjártó Pétert.

„Tudni akarjuk, miért nem tartják be a fogvatartottakkal való bánásmód néhány alapvető szabályát, kértük, hogy ezeket tartsák tiszteletben, mert túlzásokba estek”

mondta Tajani a hvg.hu-nak.

Ilaria Salis civilben tanárnőként dolgozott Olaszországban. Ám emellett tavaly februárban több antifasiszta társával együtt azért érkezett Budapestre, hogy megtámadjanak és súlyosan bántalmazzanak a kitörés napi emléktúrára érkező náci szimpatizánsokat. Az ügyet a Fidesz megpróbálta saját politikai haszonszerzésére használni, egy ideig Jámbor Andrást és a Szikra Mozgalmat vádolták meg a támadásokkal.

A magyar kormány úgy tűnik, hogy példát akar statuálni Salisszal. Annak ellenére kéz- és lábbilincsben vitték be a tárgyalásra, hogy a nőt nem a támadások tényleges végrehajtásával, hanem azok megszervezésével vádolják. Az olasz sajtó felkapta a tárgyalásról készült képeket.

A tanárnő apja emellett hónapok óta panaszkodik a börtönkörülményekre is. Salis egy volt cellatársa arról számolt be, hogy az ágyakat poloskák lepték el, az őrök ordibáltak velük, valamint kevés és ehetetlen ételt adtak a raboknak.

A magyarországi fogvatartási körülményekről eddig is ismert volt, hogy nem felelnek meg maradéktalanul az európai követelményeknek, ezt kérte számon Tajani kedden Szijjártón. Emlékezetes volt az is, amikor a kormány azzal az indokkal engedett szabadon több száz külföldi embercsempészt, hogy a hazai büntetés-végrehajtási intézmények ellen uniós eljárás is folyt túlzsúfoltságuk miatt.

Arra sem árt emlékeznünk, hogy a magyar kormány a szélsőjobboldali terroristákkal kifejezetten megengedő. Először csak Budaházy GyörgynekFerenc pápa tavaszi látogatására hivatkozva – adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök, majd ősszel a Hunnia-per több vádlottjának is.

Ők azok, akik a 2006-os zavargások idején Csintalan Sándor MSZP-s politikust egy mélygarázsban v*resre v€rték. A szélsőjobboldali szervezet erőszakkal akarta megdönteni Magyarország politikai berendezkedését, ezért – több más erőszakos cselekmény mellett – rálőttek baloldali politikusok lakásaira is.

Érdemes arra is emlékeznünk, hogy Olaszországot jelenleg az a Giorgia Meloni vezeti, akit a megválasztásakor még messiásként üdvözölt Orbán Viktor. Ugyan azóta – különösen a megtámadott Ukrajnához való jó viszonya miatt – Meloni már többször összefeszült Orbánnal, ám ettől függetlenül ő még mindig egy erősen jobboldali elveket valló, neofasIszta múlttal rendelkező politikus, így különösen figyelemreméltók a friss történések.

Valódi Hírek