Mi történt? Hirtelen csavart egyet a kormány a szabályokon, de ennek még súlyos következményei lehetnek

A szakszervezetek szerint egyértelmű oka van a módosításnak.

Egy 2024 januárjától hatályos kormányrendelet értelmében az alsó tagozatos tanítók akár 8. osztályos diákokat is taníthatnak, óvónőként pedig már középfokú végzettséggel is munkába lehet állni – szúrta ki a minap a Népszava.

Mint írtuk, a pedagógushiány elképesztő méreteket öltött az utóbbi időben: az Oktatási Hivatal adatai szerint a 2023-2024-es tanévben 2231 pályakezdő pedagógus állt munkába, ez pedig töredéke azoknak, akik 2018-ban a képzésre sikeresen felvételiztek (9728 fő).

A felvettek és a pályára lépők aránya 2022 szeptemberében sem volt túl rózsás:

a képzésben résztvevők körülbelül 20 százaléka állt munkába pedagógusként.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint elértük a mélypontot, 10 éve nem volt ilyen alacsony a teljes állásban közoktatásban dolgozó pedagógusok száma.

A fiatalokat minden bizonnyal a bérek körüli állandó harcok, valamint a munkakörülmények sem csábítják a pályára.

Miközben a pedagógusok demonstrációkkal próbálnak fizetésemelést, valamint munkateher-csökkentést elérni, nemrég kiderült: a teljesítményértékelés során bizonyos határokon belül megnyirbálhatja a munkáltató a béreket.

A státusztörvény végrehajtási rendeletével, a módosításokkal összefüggésben a Népszava kereste a Belügyminisztériumot. Pintér Sándor tárcája közölte: a tanítók eddig is jogszerűen oktathattak az 5. és 6. évfolyamokon, az új szabályozás csupán bővített a lehetőségeken.

A változtatás abban rejlik, hogy amíg a december 31-ig érvényes rendelet szerint a felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak „a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító oktathatott, addig az új kormányrendeletben ilyesmi nem szerepel.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint nyilvánvaló, hogy a pedagógushiány miatt változtattak a szabályokon. A módosítás értelmében tulajdonképpen bármilyen tantárgy oktatására beoszthatók az általános iskolák felső tagozatain az alsó tagozatos tanítók – jegyezte meg.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint is hasonló a helyzet: a módosítások minden bizonnyal

azt a célt szolgálják, hogy elfedjék az általános iskolák felső tagozatain fellépő pedagógushiányt.

Hozzátette, hogy a 6-10 évesek nevelése teljesen más módszertant igényel, mint a 10-14 éves diákoké, ezt pedig a kormánynak is meg kellene értenie.

Az óvodapedagógusokkal összefüggésben úgy fogalmazott: azzal, hogy már diploma nélkül is elhelyezkedhet valaki ebben a munkakörben,

visszatértünk az 1960-as, 1970-es évekbe.

Mint mondta, szerinte az óvodai nevelő szakképzés egy idő után így kiválthatja az egyetemi óvodapedagógus képzést.

Kapcsolódó cikkek:

Budapesten éhen halt volna a fizetéséből, Bécsben havi egymilliót keres egy magyar pedagógus

Lavinát indítottak Orbánék: Újabb szervezet esett neki a kormánynak, amiért palira vették a dolgozókat

Ekkora gáz van? Óriási a munkaerőhiány, rendkívüli lépésre kényszerült egy sor intézmény

 

Valódi Hírek