Kegyetlen bosszúval sújtott le a Fidesz-kormány: Jön a megtorlás, listázzák a pedagógusokat Orbánék

Megfélemlítik a tanárokat.

Több olyan esetről is lehet tudni, amikor az iskolák nem vehettek fel olyan pedagógusokat, akik aláírásukkal is jelezték, hogy elutasítják az Orbán-kormány státusztörvényét. Ugyanakkor ők elmondták, hogy újra tanítani szeretnének.

„Saját maguk döntöttek arról, hogy a továbbiakban nem kívánnak köznevelési intézményekben dolgozni, nem a fenntartó tankerületek”

– közölte arcátlan válaszában a Klebelsberg Központ az RTL Híradó érdeklődésére.

A csatorna azt szerette volna megtudni, hogy miért nem veszik fel, és miért nem alkalmazzák a jövőben azokat a tanárokat, akik aláírásukkal tiltakoztak korábban a státusztörvény ellen, de 2023 szeptemberéig nem írták alá a jogszabály alapján készített szerződésüket.

A csatorna riportjában emlékeztetett, a tanárok 5 százaléka, – közel négyezer pedagógus – döntött úgy, hogy

nem fogadja el az új jogállást, és nem tanít tovább.

Azóta több tanár is meggondolta magát, ők már elfogadnák és aláírnák az új szerződést, ám úgy tűnik, már késő, ugyanis kiderült, hogy létezik egy feketelista az érintett tanárokról, amelyben

azokat listázták, akik aktívan részt vettek a státusztörvény elleni demonstrációkon.

Mindezt több különös eset is megerősítette: volt olyan tanár például, akit már nyolc iskola is elutasított. A csatorna birtokába jutott az egyik intézményvezető levele, aki azt írta az egyik jelentkezőnek, hogy a tankerületi igazgató többszöri jelzésre is ugyanazt a választ adta, miszerint

„a pedagógus foglalkoztatását továbbra sem támogatom.”

Egy másik pedagógust pedig őszintesége miatt érte hátrány, ugyanis mindenhol elmondta, ő nem fogadta el a státusztörvényt, és rendre azt a választ kapta, hogy nem tudják alkalmazni. Hasonló tapasztalatokról számolt be egy matematika-fizika szakos tanár is, akinek ugyan először nagyon megörült az intézmény, ám elég volt egy telefon a tankerületnek, és máris elutasították.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője azt mondta, az igazgatók legtöbbször alkalmaznák a visszatérő kollégákat, de ezt a tankerületek megtiltják.

„Nem is értem, hogyan képzelik ezt a fenntartók. Ha valaki aláírta ezt a nyilatkozatot,

akkor örök életre kizárják a pedagógus pályáról?”

– vetette fel Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Hozzátette,

ez nagyon súlyos diszkrimináció,

az esélyegyenlőségről szóló törvénnyel is totálisan ellentétes, úgyhogy „mi azt tudjuk mondani ezeknek a kollégáknak, hogy abban az esetben, ha tudják bizonyítani, hogy ténylegesen ezért nem vették őket vissza, ez egyébként viszonylag nehéz, akkor indítsanak polgári peres eljárásokat”.

Videó:

Valódi Hírek