Mi történt? Szijjártó 180 fokos fordulatot vett Ukrajnával kapcsolatban

Eddig teljesen mást mondott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron tárgyalt ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és a kijevi elnöki hivatalt vezető Andrij Jermakkal, ami után mindkét fél pozitívan értékelte a találkozót.

A sajtótájékoztatót az ukrán külügyminiszter nyitotta, aki szerint

közeledtek az álláspontok a két fél között Ukrajna uniós csatlakozásának ügyében.

Kuleba úgy fogalmazott: „pozitív döntések vannak magyar részről”.

Azt is hozzátette, egyetértettek Szijjártóval abban, hogy

„Magyarország érdeke Ukrajna európai integrációja”.

Megállapodtak abban is, hogy szektorális megbeszéléseket fog tartani a két kormány szakmai stábja, miután az energetikától kezdve, az infrastrukturális és rengeteg egyéb területen át összekapcsolódik a két ország.

Kuleba azt is elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését „őszintén és jó szándékúan” szeretnék rendezni, ezért visszaállították a 2015 előtti állapotokat. Az ügy rendezésének érdekében fel is állítottak egy közös bizottságot, amely 10 napon belül le fogja rakni az első dokumentumot a teendőkkel.

Ezután átadta a szót Szijjártó Péternek, aki üdvözölte, hogy az ukrán parlament által tavaly decemberben elfogadott törvény „ezt a negatív spirált kétségtelenül megállította”, ugyanakkor újfent leszögezte, hogy a kormánynak az az elvárása, hogy a kárpátaljai magyarok visszakapják a 2015-ben meglévő jogaikat.

„Szeretném itt és most aláhúzni, hogy Magyarország nem kér extrát, nem kérünk többet, mint ami már volt. Azt kérjük, hogy a kárpátaljai magyar nemzeti közösség azokat a jogokat kapja vissza, amelyekkel 2015-ben már rendelkezett”

– mondta.

„Ennek megfelelően a mai napon tizenegy pontban összegeztük a magyar kéréseket, köztük például a nemzetiségi iskolai jogállás helyreállítását, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségének ismételt megteremtését és a magyar nyelv korlátozásmentes használatát a felsőoktatásban, a kultúrában, a közigazgatásban és a közösségi élet terében”

– tette hozzá.

Elmondta, hogy kétoldalú kormányközi bizottságot bíztak meg, hogy konkrét, szövegszerű javaslatokban próbáljanak megállapodni minél előbb, és ezeket tárják a két külügyminisztérium elé.

„Mi azzal a céllal érkeztünk ide, hogy újra tudjuk építeni a bizalmi légkört a kétoldalú kapcsolatainkban.

Azt gondolom, egyetérthetünk abban, hogy tettünk biztató lépéseket ebbe az irányba. Hosszú út áll még előttünk, sok munkát kell elvégeznünk, de mi a magyar oldalon készek vagyunk ennek a munkának az elvégzésére”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elmúlt két évben hazánk álláspontja végig „következetes” és „világos” volt.

„Mi kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

A háborút elítéljük, és azt szeretnénk, hogyha a szomszédunkban minél előbb béke lenne”

– hangoztatta.

„Meg kell sokszorozni erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy Ukrajnában az emberek végre békében élhessenek. Magyarország kész ez irányú erőfeszítéseket tenni a jövőben is, hiszen tudjuk azt, hogy az emberéletek megmentése csak és kizárólag békével lehetséges”

– mondta.

Ukrán tárgyalópartnerei mellett állva ezután emlékeztetett, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtotta végre 2022 óta, több mint egymillió menekült érkezett a szomszédos országból, és jelenleg 5224 ukrán gyerek jár összesen 1558 magyar iskolába és óvodába.

Illetve tudatta, hogy húsz ukrajnai megyében több mint félmillió családot ért el a magyar humanitárius segítségnyújtás, például 14 ezer ukrán gyereknek biztosítottak táborozási lehetőségeket, és a kormány továbbra is hozzá fog járulni

kórházak, iskolák, rendelőintézetek felújításához és újjáépítéséhez.

Érintette emellett a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztését is, amelyről szerint eredményes megbeszélést folytattak. Rámutatott, hogy Magyarországon 120 millió eurós beruházással nagy logisztikai központ jött létre Ukrajna határán, valamint karnyújtásra van egy újabb határátkelő átadása, Nagyhódos és Nagypalád között.

Megegyeztek a közúti és vasúti átkelési lehetőségek bővítésében Beregsuránynál és Záhonynál, illetve azon közös célkitűzésről is, amely egy új Tisza-híd építésére vonatkozik – tájékoztatott.

Továbbá elmondta: az eddigi megbízható kőolajszállítási útvonal fenntartását kérte ukrán hivatali partnerétől, és azt, hogy biztosítsanak korrekt működési körülményeket a magyar vállalatok számára.

Szijjártó végül köszönetet mondott Viktor Mikita kárpátaljai kormányzónak. Hangsúlyozta, Kárpátalján a magyar és az ukrán lakosság máig békésen tud egymás mellett élni, szerinte ugyanis Mikita nelkül nem lehetett volna kezelni a „mesterséges feszültségkeltési kísérleteket”.

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

(MTI nyomán / Szijjártó Péter / Facebook)

Valódi Hírek