Elkezdődött: Két tárgyalást is lezavart Orbán Viktor az éjszaka leple alatt

A kormányfő szerdán érkezett Brüsszelbe.

Orbán Viktor szerda éjszaka Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, majd Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélést Brüsszelben – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar kormányfő a csütörtöki uniós csúcstalálkozó előkészítése keretében

tárgyalt az olasz és a francia vezetővel

– áll a közleményben.

Mint írtuk, a szerdai kormányülés után Orbán Viktor Brüsszelbe utazott az uniós csúcstalálkozóra – amelyet mellesleg miatta kellett tető alá hozni. A magyar miniszterelnök decemberben megvétózta az Ukrajnának szánt EU-s pénzügyi támogatást, és bár azóta többen próbálták jobb belátásra bírni– köztük egyik utolsó európai szövetségese, Giorgia Meloni olasz kormányfő –, félő, hogy csütörtökön is erre készül.

A közösség tagjai között már felmerült az a javaslat, hogy Magyarország nélkül támogassák Volodimir Zelenszkijéket. A tárgyalásoknak az értesülések szerint óriási a tétjük: amennyiben a magyar kormányfő ismét vétózni fog a kérdésben, úgy felmerülhet Magyarország szavazati jogának megvonása, valamint

a brüsszeli pénzcsapok teljes elzárása is.

Orbán Viktor Brüsszelbe érkezve tüntető gazdákkal találkozott a belvárosban. A demonstrálókkal arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára. A történtekről a miniszterelnök sajtófőnöke számolt be, aki azt is elárulta: a kormányfő csütörtök este megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is.

Mindeközben Rzonca Bogdan Józef lengyel EP-képviselő jelezte: a csütörtöki csúcstalálkozón Magyarország vagy kap egy olyan ajánlatot, amelyet nem tud visszautasítani, vagy

megvonják a szavazati jogát.

Kapcsolódó cikkek:

Előkerült Orbán féltve őrzött beszéde: Kiderült, mitől retteg a miniszterelnök

Váratlan találkozó elé nézhet Orbán: Kulcsfontosságú döntések születhetnek Brüsszelben

Forró a talaj Orbánék alatt: Súlyos lépéseket terveznek az EP-képviselők a Fidesz-kormány ellen

Valódi Hírek