Most jelentették be Orbán méretes hátraarcát: Végleg beadta a derekát a kormányfő

Vége a játszadozásnak.

Az Európai Tanács egyhangú döntése alapján Ukrajna 50 milliárd eurós támogatást kap az Európai Unió költségvetéséből. A lépéssel stabil, hosszú távú és kiszámítható anyagi juttatásban részesül a megtámadott ország – mindezt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel jelentette be a Twitter jogutódján, az X-en. Michel arról is írt: az EU vezető szerepet játszik Ukrajna támogatásában.

A döntés azt is jelenti, hogy Orbán Viktor meghátrált a vétópolitikájától, és rábólintott az Oroszország által megtámadott, védekező politikát folytató ország számára. Mint ismert, a magyar miniszterelnök az előre belengetett terve ellenére sem vétózott, ehelyett inkább kivonult kávézni a német kancellár javaslatára.

A német kormány egyik, EU-csúcson résztvevő politikusa szerint gyorsan világossá vált, hogy

Orbán egyedül maradt az unióban az Ukrajna-ellenes álláspontjával.

Amikor zárt körű megbeszélésre került sor, Orbán ismét kisétált a tárgyalásról, amellyel azt jelezte, nem fogja blokkolni a szavazást. Rövid, mindössze 20-25 perces tárgyalás után vált világossá, hogy az összes tagállam támogatni fogja a szavazatával a megtámadott országot.

Amikor a szavazásra került sor,

néhány perc alatt megszületett a megegyezés: mind a 27 ország vezetője, így Orbán is igennel voksolt a donációra.

A megszavazott dokumentum tartalmazza a kifizetések ütemezését, illetve támogatja a háború utáni ukrán helyreállítást.

Ugyan az Európai Unió költségvetésének kétéves felülvizsgálatában zajló tárgyalásokra vonatkozóan az Orbán-kormány eredetileg vétójogot követelt magának, az EUrológus értesülései szerint

még csak egyeztetésre sem került sor ez ügyben.

A dokumentum szerint az ukrajnai támogatás feltétele, hogy az ország továbbra is biztosítsa a demokráciát és a többpártiságot, illetve az emberi, és benne a kisebbségi jogokat. Azt is hangsúlyozzák az iratban: az Európai Bizottság és Ukrajna mindent megtesz a közös pénzügyi érdekek védelméért, hogy a csalás, a korrupció és az összeférhetetlenség elkerülhető legyen.

(hvg.hu/der Spiegel/Nyugati Fény)

Valódi Hírek