Kiadták a riasztást a szakértők: Fenyegetve érzik magukat a cégek Orbánék maffiaállamától

Reagált a svájci minisztérium, miután eljárás indult Magyarország ellen.

Megírtuk, hogy egy törvénytervezet szerint cégek tulajdonosait kötelezhetné vállalkozásuk eladására a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A törvény ugyanis bevezetné az úgynevezett „alapvető jelentőségű vállalkozás” fogalmát. Amennyiben pedig valakinek a cége ilyen minősítést kap, arra kötelezhetik, hogy váljon meg tőle. Úgy tűnik, a tervezetet életbe is léptetik.

Legutóbb a Spar került be a hírekbe azzal, hogy a Orbán Viktor részesedést akart szerezni a cégben egy családtagjának. Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a javaslat jelenleg a NER-es cégek érdekeit szolgálja, ám amennyiben fordulna a politikai széljárás, egy új kormány kezében is

veszélyes fegyveré válhat a mostani törvénymódosítás.

Ki áll a háttérben?

A Spar az elmúlt hetekben azzal került a sajtó címlapjára, hogy kiderült: a cég Svájcba menekíti a magyarországi vagyonát Orbánék elől. A holland tulajdonú cég osztrák leányvállalatát később kormányzati körökből komoly támadások érték. Csütörtökön derült rá fény, hogy több mint egy évvel ezelőtt

a Rahimkulov család, nemrég pedig Tiborcz István próbálta megvenni a Spar Magyarország Kft.-t.

Az a háború, amit az egyik vezető kiskereskedelmi lánc ellen a nyílt színen vív a kormány, nagyon rosszat tesz a külföldi megítélésünknek. A versenytörvény készülő módosítása pedig csak olaj a tűzre – hívta fel a figyelmet beszámolójában az mfor.hu.

Vizsgálat indult Magyarország ellen

Emlékeztettek, Hans Reisch, a Spar osztrák anyacégének vezetője a napokban nyilatkozott többek között arról, hogy a magyar kormány különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat. A cégcsoport az ügyben egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezték a Spar magyarországi működését, hogy így védjék meg a céget a magyar kormánytól. Vagyis attól, hogy Orbánék megkaparinthassák a vállalat tulajdonjogát.

Megírtuk, hogy a Spar panaszt tett az ügyben Brüsszelben, így

ismét vizsgálat indult Magyarország ellen.

Nagy Mártonék fenyegetnek

Mindeközben Orbánék üzengetésbe kezdek a céggel: Lázár János azt mondta, „most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, és

inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig arról beszélt, hogy a vállalat kijelentései „következményekkel fognak járni”, és be is rendelte magához a társaság vezetőjét.

A versenytörvény módosításával kapcsolatban megjegyezték: az ehhez hasonló intézkedések, amelyeket fenyegetésként értékelhetnek a külföldi cégek, finoman szólva sem tesznek jót a magyarországi üzleti környezet megítélésének.

Reagált a svájci gazdasági minisztérium

Káncz Csaba gazdasági szakújságíró szombat reggeli Facebook-bejegyzésében az SFR svájci közszolgálati rádió és tévé napokban megjelent cikkét idézve azt írta, Orbán „magyarítani” akarja a gazdaságot, elüldözi a külföldi vállalatokat, és ez svájci cégeket is érint.

„Az utóbbi években romlik a befektetési klíma Magyarországon.

A magyar kormány részben diszkrimináló intézkedéseket vezetett be”

– közölte az SFR kérdésére a svájci gazdasági minisztérium.

Maffiaállamról beszélnek a szakértők

Káncz Csaba posztjában arra is rámutatott, a színfalak mögött sokkal durvábban fogalmaznak a svájci hatóságok: Magyarország nemzetközi normákat és megállapodásokat sért, és nem válaszol a levelekre, amelyekben Svájc tiltakozik ez ellen – jelezte a szakember.

„Csomó jól fizető munkahely szűnik meg ezzel vagy nem is jön létre, hogy a cégek annyira fenyegetve érzik magukat a harácsoló maffiaállamtól, hogy nem jönnek ide, vagy ha már itt vannak, amit csak lehet, eldugnak előle, és itt csak szkafanderben, vegyvédelmi ruhában folytatják a tevékenységet.

Ez a tőketaszítás roppant károkat okoz,

és a magyar tulajdonosok is leveszik ám az üzeneteket, amikor már a »versenyhivatal« is kvázi kisajátítási jogokat kap, bunkóként és zsarolási potenciálként lehet használni, amit csak lehet, eltüntetnek a szemük elől, kimenekítenek egy jogállamba, ahol a tulajdon biztonságban van”

fogalmazott bejegyzésében a Vakmajom néven a Facebookon publikáló befektetési szakember.

„A magyar polgároknak okoz jókora veszteséget, hogy olyan páriaállam létbe kormányozták és kormányozzák, ahol

nem garantált a tulajdon biztonsága, nem véletlen a folyamatos lecsúszás minden listán”

– jegyezte meg.

Napirenden van a magántulajdon korlátozása

Csütörtökön megírtuk, hogy Parragh László szerint is napirenden van, hogy korlátozzák a magántulajdont.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a mandiner.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte teljesen rendben van (!), hogy a GVH akár a cégük eladására is kötelezheti a jövőben a tulajdonosokat.

„Régóta napirenden van, hogy az állam a piac szabályozottabb működése és a túlzott vállalati erőfölény kialakulásának megakadályozása érdekében meghozhasson olyan intézkedéseket is, amelyek

adott esetben a magántulajdon korlátozásával is járhatnak”

– jelentette ki.

Vissza a Rákosi-korszakba

Mint korábban felhívtuk rá a figyelmet: a terv tehát az Orbán-rendszer padlássöpréseként is értelmezhető. A Rákosi-korszakban ez volt az a módszer, amellyel a gazdáktól elkobozta a hatalom a terményeiket, jószágaikat, sok esetben a magántulajdonaikat. Kérdés, hogy a jelenlegi kormányzatnak ki lesz a célpontja: vajon kinek a magántulajdonát fogják korlátozni?

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a kormányzat egyre ijesztőbb lépéseket tesz. A napokban döntöttek például arról, hogy rendkívüli központosítást vezényelnek le a kultúra területén.

Kapcsolódó: Érik a gigabotrány: Retteghetnek az intézmények, az Orbán-kormány elindította a totális leszámolást

Írtunk arról is, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése miatt a magyar gazdák elveszítik a földjeiket: 29 gazdáról van szó, akiknek a termőföldjét, szőlőskertjét

kisajátítják az Orbán-kormány gigantikus projektje miatt.

Hírt adtunk arról is, hogy több családnak is el kell hagynia az otthonát a Rákosrendezőn épülő mini-Dubaj projekt miatt. Nekik penészes cserelakásokat ajánlottak fel, és felszólították őket, hogy költözzenek el eddigi otthonaikból.

Kapcsolódó:

Itt az új törvény: Nincs kegyelem, feldarabolhatják a magyar cégeket Orbán Viktorék

Ez egyre cifrább: Kiderült, Tiborcz István vetett szemet a magyar üzletláncra

Ebből még balhé lesz: Félelmetes jogköröket kaphat a Gazdasági Versenyhivatal Orbánéktól

Parragh László szerint napirenden van, hogy korlátozzák a magántulajdont

Valódi Hírek