Ez egyre cifrább: Kiderült, Tiborcz István vetett szemet a magyar üzletláncra

Egyre érdekesebb a történet.

Több mint egy évvel ezelőtt a Rahimkulov család, nemrég pedig Tiborcz István próbálta megvenni a Spar Magyarország Kft.-t. Az osztrák tulajdonosok mindkét vételi ajánlatot visszautasították, azonban nem meglepő, ha ezek után nem érzik magukat biztonságban Magyarországon.

A SPAR a célkeresztben

A SPAR az elmúlt hetekben azzal került a sajtó címlapjára, hogy kiderült: a cég Svájcba menekíti a magyarországi vagyonát Orbánék elől. A holland tulajdonú cég osztrák leányvállalatát később kormányzati körökből komoly támadások érték.

Mint azt a Nyugati Fényen is írtuk, a holland tulajdonú SPARüzletlánc osztrák leányvállalata, – amely a magyar üzleteket tulajdonolja – átalakította működését, hogy Svájcba menekíthesse magyarországi vagyonát. A cég közölte:

ezzel védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái rátegyék a kezüket

a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi cégre.

Beszámoltunk arról is, hogy Nagy Mártonék szerint a SPAR Magyarország Kft. működése nem hatékony, mivel a cég a piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad.

Az üzletlánc

„ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt”

– fogalmazott a minisztérium.

A közelmúltban az osztrák SPAR-üzletlánc bepanaszolta a magyar kormányt az Európai Uniónál a különadó miatt. A vállalat felszólította a közösséget, hogy haladéktalanul avatkozzon be az ügybe.

Oligarchák vennék meg

A Vsquare csütörtökön megírta, hogy a SPAR-t már kerülgetik egy ideje a kéretlen vevők. A portál egy osztrák üzleti forrásra hivatkozva azt írja: több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői megkeresték a SPAR tulajdonosait egy vételi ajánlattal.

Ezt állításuk szerint a magyar állam is támogatta.

A Rahimkulov család legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor kiderült, hogy Timur Megdetovics Rahimkulov orosz üzletember fia lehetett az a diák, akinek a Budapesti Corvinus Egyetem vezetése a hírek szerint szabályellenes módon lehetővé tette, hogy vizsgát tegyen.

Mint írtuk, ősszel kirúgták a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, Ádám Zoltánt, aki tavasszal

nem volt hajlandó kivételezni egy befolyásos családból jövő hallgatójával,

majd vizsgálatot kezdeményezett a szabályszegés miatt.

A másik vevőt nem kell bemutatni: Orbán Viktor veje, Tiborcz István akarta a SPAR-ral gyarapítani a vagyonát. Eddig még neki sem sikerült nyélbe ütnie az üzletet.

A két üzletember ráadásul ismeri egymást, voltak is közös ügyeik, így az sem elképzelhetetlen, hogy együttesen akarnák megszerezni az egyik legnagyobb magyar kiskereskedelmi láncot.

A fentiek fényében különösen érdekes, hogy a héten került elő az a törvényjavaslat, amely különleges jogokat biztosítana a Gazdasági Versenyhivatalnak. A GVH a jövőben arra kényszerítheti a tulajdonosokat, hogy adják el a cégüket.

Valódi Hírek