Elképesztő lincshangulat a magyar vidéken: Orbán legfontosabb bázisa fordult a miniszterelnök ellen a kínai szerelemprojekt miatt

A taksonyi gazdák nem repestek az örömtől, amikor ismertették velük a terveket.

Az értesülések szerint lincshangulatot idézett elő a taksonyi gazdák körében, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése miatt elveszítik a földjeiket.

A magyarnarancs.hu friss információi szerint 29 gazdáról van szó, akiknek a termőföldjét, szőlőskertjét

kisajátítják az Orbán-kormány gigantikus projektje miatt.

Mint részletezték, a terveket még március 26-án ismertették az érintettekkel, akiket mélységesen felháborított, hogy

a vasútvonal logisztikai létesítményéhez épülő bekötőút miatt kénytelenek megválni birtokaiktól vagy azok egy részétől.

A jelenlegi, 4 méter széles földútból akarnak egy 25 méter széles bekötőutat építeni a kivitelezők. Ez nem mellesleg azt is eredményezi, hogy a térségben jelentősen megnő majd a forgalom, amely bizonyára hatással lesz a helyiek életére (és türelmére).

„Ilyet még a kommunisták sem csináltak”

– fogalmazott az egyik gazda. Az értesülések szerint eddig nem mondták meg az érintetteknek a kártalanítás pontos összegét.

A bekötőút terve még januárban került terítékre a taksonyi képviselő-testületi ülésen, ahol Kreisz László fideszes polgármester többek között azt is közölte,

„amiről most szó van, az egy állami út, ebben nem feladata az önkormányzatnak a tulajdonosokkal egyeztetni”.

Országszerte költözniük kell a családoknak

Korábban már beszámoltunk a gyermekét egyedül nevelő Szilviáról, akinek a Budapest–Belgrád-vasútvonal „korszerűsítése” miatt kellett elhagynia XXIII. kerületi otthonát.

Októberben egy hasonló esetről érkezett hír. A Kelebián élő Bozsákovics Antal Györgyné, Jutka mama – így ismeri őt mindenki a településen – otthonát a MÁV kisajátította a vasúti beruházás miatt.

Kelebián mellesleg még további 5 ingatlant vett el a hazai vasúttársaság a tulajdonosoktól, mert azok útjában voltak az építkezésnek. Makai Katalin könnyeivel küszködve mesélt arról, hogy korábban lányaival választotta ki az ingatlant, amelyet azóta már le is dózeroltak.

Kapcsolódó: Súlyos árat fizetett több család az Orbán-kormány ámokfutása miatt: Könnyfakasztó részleteket osztottak meg az érintettek

Megszólalt a szerb elnök

Aleksandar Vučić nemrég elárulta, reményeik szerint „magyar barátaik” 2025 végéig, vagy legkésőbb 2026 februárjáig, márciusáig végeznek az itteni oldalon a Budapest–Belgrád-vasútvonal munkálataival.

Szerbia 2024 végére teljesíti az építkezés ráeső részét – osztotta meg a balkáni ország elnöke. A politikus nyilatkozata azért is érdekes, mert korábban azt közölte, valószínűleg 2026 nyarára készül el a beruházás magyar szakasza.

Kapcsolódó:

Most derült ki: Több mint ezer ingatlant vesznek el a magyar emberektől Orbánék a kínai gigaprojektjük miatt

Valódi Hírek