Belesétáltak a csapdába Orbánék: Hatalmas visszhangja lett a SPAR panaszának

Az Európai Bizottság vizsgálja a különadót, ami miatt panaszt tett a SPAR.

Az Európai Bizottság vizsgálja az Orbán-kormány kiskereskedőkre kivetett adóját,

az azzal összefüggő panaszt, amellyel az osztrák kormány és a SPAR élt – részletezte a minap a reuters.com.

Mint emlékeztettek, hazánkban a kiskereskedők adója azóta emelkedik, hogy a kabinet 2020-ban előállt a különadóval. Mára az adókulcs a bevételek 4,5 százalékára rúg – mutatott rá Hans Reisch, az ausztriai SPAR vezérigazgatója az uniós szervnek küldött leveleiben.

Hozzátette, hogy a külföldi tulajdonú kiskereskedőknek a legmagasabb adósávval kell megbirkózniuk a különadó kapcsán. Ugyanakkor a magyar versenytársaik sokkal kedvezőbb helyzetben vannak az alacsonyabb adókulcs miatt – fogalmazott.

Mi történt?

Mint írtuk, a holland tulajdonú SPAR osztrák leányvállalata – amely a magyar üzleteket tulajdonolja – átalakította működését, hogy Svájcba menekíthesse magyarországi vagyonát.

A cég közölte, ezzel védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái rátegyék a kezüket a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi cégre.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú SPAR-kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét – közölte Hans Reisch, a SPAR-csoport vezérigazgatója.

Kapcsolódó: A Spar Svájcba menekíti magyarországi vagyonát Orbán Viktorék karmai elől

A bolthálózat az EU-hoz fordult

A közelmúltban az osztrák SPAR-üzletlánc bepanaszolta a magyar kormányt az Európai Uniónál a különadó miatt. A vállalat felszólította a közösséget, hogy haladéktalanul avatkozzon be az ügybe.

Kapcsolódó: Végképp betelt a pohár: Kemény lépéseket tesznek az osztrákok az Orbán-kormány ellen

Hans Reisch levelet küldött Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosának, Thierry Bretonnak, a belső piacért felelős biztosnak, valamint az ügyben illetékes uniós főigazgatóságoknak is.

Az információk szerint Reisch nem egyedül vette fel a kesztyűt. Martin Kocher osztrák gazdasági miniszter és Alexander Schallenberg külügyminiszter is támogatásáról biztosította küzdelmében.

A két miniszter közösen írt levelet Ursula von der Leyennek, amelyben bírálták azon lépéseket, amelyek szerintük diszkriminatívak voltak a bolthálózattal szemben, illetve semmibe vették az alapvető szabadságjogokat.

Kapcsolódó:

Ez egyre cifrább: Kiderült, Tiborcz István vetett szemet a magyar üzletláncra

Valódi Hírek