Hiába próbálta elsumákolni Demeter Szilárd, kiszivárgott Orbánék újabb botrányos terve

Ebből óriási botrány lehet.

Nyilvánosságra került egy előterjesztés, amely szerint a kormányzat totális központosítást hajtana végre a kultúra területén. A közelmúltban szivárgott ki egy átfogó kulturális törvény tervezete, amely a kulturális intézményeket veszi célba – hívta el a figyelmet az index.hu.

Ezek szerint a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség alá kerülhetnek. Demeter Szilárd azt közölte, továbbra sem tud róla, hogy a kormány elé került volna a tervezet, ezért – mondta – egyelőre nem akar nyilatkozni az ügyben.

A miniszter korábban már megpendítette a központosítást

Azonban Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában már arról beszélt, hogy igen, valóban dolgoznak az új kulturális törvényen. A miniszter „hamis állítás”-nak nevezte a színházak és zenekarok központosítását.

Kapcsolódó: Mi folyik itt? Szigorítana az Orbán-kormány, tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére

A portál birtokába került a kész előterjesztés is, amely ellentmond Csák János állításainak, sőt,

megerősíti a központosításra vonatkozó kormányzati törekvéseket.

Ezek alapján:

  • A közművelődés területén is egységesítés történik, ugyanakkor „megőrződnek a különbözőségek is (népfőiskola, népi alkotóház)”. A háromezer fő alatti településeken egységes közösségi tér láthatja el a közművelődési és könyvtári, de akár a muzeális és művészeti feladatokat is, az ötezer fő feletti településeken közösségi központ jön létre.
  • Létrehozzák az úgynevezett Nemzeti Könyvkultúra Kuratóriumot, amely a miniszter „könyvszakmai tanácsadó testülete”-ként az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti egységeként fog működni. „Létrehozva ezzel az egységes, értékelven működő települési könyvellátást, ami által minőségi értékalapú kiadványok kerülnek minden ötezer fő alatt település közösségi terébe, közösségi központjába.”
  • Az állami és az önkormányzati támogatások „átláthatóságának biztosítására” minden kulturális szervezetnek kötelező szolgáltatási tervet készíteni (!), amelyből láthatóvá válik a kulturális alapfeladat-ellátás. Ezenfelül létrejön egy országos kulturális szakmai ellenőrzési rendszer is, amely az állami kulturális feladatellátást, a közpénz „hatékony” (!), szakmai elvű felhasználását, valamint a szakmai feladatellátást ellenőrzi.
  • A többfajta kulturális szervezettel rendelkező, vármegyei hatókörű városoknak, a fővárosnak és a fővárosi kerületeknek „annak érdekében, hogy a településen működő kulturális szervezetek munkáját és feladatait összehangolják”, kulturális rendeletet kell alkotniuk, „amely szerint értékelik a középtávú terveket, elemzik és meghatározzák a kulturális feladataikat”.
  • A kulturális feladatellátó fenntartója stratégiai tervet, munka- vagy üzleti tervet, szolgáltatási tervet és beszámolót készít, ezek elfogadásának feltétele egyes nemzetstratégiai intézmények véleményezése – sorolták.

Szabályozni fogják az intézmények tevékenységét

Az előterjesztés részletesen kitér az egyes „nemzetstratégiai intézmények” tevékenységére is. Ezek alapján például a Nemzeti Színház

„szervezi a vármegyei hatókörű nemzeti és városi színházi szervezetek szakmai együttműködését, koordinálja a szakmai szolgáltatásaikat. A Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. végzi a határon túli magyarság előadó-művészeti szolgáltatásainak szakmai módszertani koordinációját. A vármegyei hatókörű nemzeti és vármegyei hatókörű városi színházi szervezet a szakmai tevékenysége dokumentumait, éves beszámolóját, munkatervét vagy üzleti tervét, amely tartalmazza a szolgáltatási tervét is, szakmai véleményezésre megküldi a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. számára.”

Az előterjesztés mellékletében azt is rögzítették, hogy Csák miniszter címet és díjat is adományoz azoknak a kulturális „feladatellátóknak”, amelyek a „minőségfejlesztő folyamatban kiemelkedő teljesítményt érnek el”. A tervezet 2025. január 1-jén lépne hatályba, de előtte még különböző intézményekkel is egyeztetnének.

Mint írták, a csatolt egyeztetési lapon a Magyar Állami Operaház ugyan szerepel, de a Zeneakadémia nem, és míg a Magyar Teátrumi Tárasaság megkapná egyeztetésre az előterjesztést, sem a Magyar Színházi Tárasaság, sem a Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ), sem a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT)

nem szerepel a listán.

Demeter Szilárd és a szivárványszínű repülő egyszarvúak

Az új előterjesztéssel kapcsolatban a Telex kérdésekkel fordult Demeter Szilárdhoz, aki azt mondta, nem tud arról, hogy a kormány elé került volna a tervezet, ezért – fogalmazott – „megint a nincsről kellene értelmes állításokat tennünk”.

„Ezt lehet ugyan, a szivárványszínű repülő egyszarvúak anatómiájáról is beszélhetünk,

csak nem tudjuk a tények alapján verifikálni az állításaink igazságtartalmát.

Minden hídon akkor megyünk át, ha odaérünk”

– magyarázta Demeter.

Kapcsolódó:

Óriási balhé a Fideszben: Csák János váratlanul kirúgta a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét

Valódi Hírek