Bejelentették: A Spar Svájcba menekíti magyarországi vagyonát Orbán Viktorék karmai elől

Érik a nemzetközi botrány.

Az osztrák tulajdonú Spar üzletlánc átalakította működését, hogy Svájcba menekíthesse magyarországi vagyonát. A vállalat közölte, ezzel védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái rátegyék a kezüket a magyar piacon második legerősebb élelmiszerkereskedelmi cégre.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport,

amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét – közölte Hans Reisch, a Spar csoport vezérigazgatója egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban.

Megkaparintják a cégeket Orbán Viktor oligarchái

A Lebensmittel Zeitung pénteki cikkében a Spar vezetője úgy fogalmazott: arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezték a Spar magyarországi működését,

hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”

– írta beszámolójában az economx.hu.

„A Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor karmaitól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Alapvetően

a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát”

– közölte Hans Reisch, hozzátéve: nem egyedi esetről van szó. Felidézte, az Európai Parlament még tavaly júniusban jelezte aggályait azzal kapcsolatban, hogy nagyszámú cég kerül kormányközeli magyar milliárdosok kezébe. A külföldi szereplők ráadásul egyre gyakrabban panaszkodnak a magyar hatóságok tömeges jogsértéseire és a megfélemlítési kísérletekre, a kereskedelmi vállalatokra nehezedő nyomás pedig nő – részletezte a cégvezető.

Máris léptek az ügyben

Hans Reisch az osztrák lapnak azt nyilatkozta, hogy a kisajátítás megakadályozása miatt két részre osztották a magyar üzletágat: a cégcsoport megvonta Magyarországról a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat,

amelyek kezelését Svájcba telepítette át.

„Eszközeinket és ingatlanjainkat leányvállalatunknak, az Aspiagnak adtuk. Mert tudjuk, hogy Orbán nem akar bejutni Svájcba, és meg akartuk nehezíteni a hozzáférését a magyar üzletekhez”

– közölte.

Eljárás indulhat Magyarország ellen

Az osztrák lap arról is írt, hogy a magyar kormány a közelmúltban ismét emelte a nettó árbevétel 4,1 százalékáról 4,5 százalékra a kiskereskedelmi cégek különadóját, ezért a 2023 eleji 2,7 százalékról 4,1 százalékra ugrott az ország legnagyobb láncainak bevételcsökkenése. Emlékeztettek, a magyar élelmiszerpiacot a forgalma alapján első Lidl és a második helyen álló Spar mellett a Tesco és az Auchan uralja.

Mivel a különadó miatt a Spar vesztesége Magyarországon 2023-ban 47,8 millió euró volt (!), a cégcsoport Brüsszelhez fordult, és azt kérte,

indítsanak kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

A Spar Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója

Mint írták, a Spar – mintegy 14 ezer alkalmazottjával – Magyarország ötödik legnagyobb munkáltatója. A vállalat két logisztikai központot, két húsüzemet és egy vegyesüzemet, valamint 368 közvetlen üzletet üzemeltet, 273 telephelyet pedig franchise rendszerben kezelnek. A Lidl tavaly bruttó 2,78 milliárd eurós árbevételt ért el, míg a második helyezett Spar adózás előtt 120 millió eurót termelt.

„A magyarországi operatív üzlet működik, de a speciális intézkedések, azaz a kereskedelmi adók és az alapvető élelmiszerek maximális árszabályozása tönkreteszik”

– közölte a cégcsoport vezetője, hangsúlyozva, most legalább egy esetleges kisajátítást sikerül megakadályozniuk.

Hans Reich ugyanakkor nyomatékosította: a magyarországi üzlet feladása szóba sem jöhet, mert az itteni jövedelmi helyzetük „nagyon kényelmes”.

„A Spar eddig összesen 2 milliárd eurót fektetett be Magyarországon.

Körülbelül 180 millió eurós vagyonuk van itt, így »nem olyan egyszerű kivonulni, és esetleg lemondani dolgokról«”

– mondta, majd hozzátette: „olyan erősek vagyunk a magyar piacon, hogy az durván hanyagság lenne. Inkább verekedünk”.

Kapcsolódó:

Végképp betelt a pohár: Kemény lépéseket tesznek az osztrákok az Orbán-kormány ellen

Valódi Hírek