Megborult Szijjártó? Falrengető dolgokat hordott össze a miniszter a kormányfő brüsszeli produkciója után (+videó)

A keleti beruházások körül forgott Szijjártó Péter a mondandója.

Az Európai Uniónak szüksége van a keleti beruházásokra és a keleti irányú kereskedelemre is. Ha a közösség akadályokat gördít ezek elé, akkor még tovább fog veszíteni a globális gazdasági súlyából – jelentette ki Szijjártó Péter pénteken Brüsszelben.

Szijjártó Péter: Új korszak kezdődött

A külgazdasági és külügyminiszter az EU–indiai–csendes-óceáni miniszteri fórumot követő sajtótájékoztatón azt állította: új korszak kezdődött, a világgazdaság súlypontja nyugatról keletre tolódott.

Mint mondta, a keleti és a nyugati vállalatok minden eddiginél szorosabb függésbe kerültek egymással. Fontos, hogy az EU az változásokra jól reagáljon, különben súlyos gazdasági problémákat fog okozni magának – jelentette ki.

Meglátása szerint jelenleg a realista és az ideológiai megközelítés küzd egymással. Azt mondta: az utóbbi támogatói a keleti és a nyugati gazdaság szétválasztásán dolgoznak. Ez azonban szavai szerint teljesen ellentétes lenne az európai érdekekkel.

Kifejtette, hogy a realista megközelítés minden eddiginél szorosabb kelet–nyugati gazdasági együttműködést szorgalmaz.

Mit tervez az Orbán-kormány?

Szót ejtett arról is, hogy a magyar kormány a közelgő soros elnökség idején többek között a délkelet-ázsiai államokkal – Indonéziával, Malajziával, Thaifölddel és a Fülöp-szigetekkel – létrejövő szabadkereskedelmi tárgyalásokat is fel akarja gyorsítani.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) országai a globális GDP mintegy 29 százalékát adják.

„Tehát így az Európai Uniónak az lenne az érdeke, hogy ezzel a szabadkereskedelmi övezettel a lehető legszorosabb együttműködést alakítsa ki”

– fogalmazott.

A tárcavezető részletezte, hogy az utóbbi években már rendre Kínából és Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra. Az elmúlt 10 évben mintegy 75 százalékkal bővült a kereskedelmi forgalom Magyarország és a délkelet-ázsiai országok között.

A keletről érkező beruházóknak azonban koránt sem örültek az állampolgárok. Országszerte tiltakozások indultak a tervezett és megépült akkumulátorgyárak miatt, miközben furcsábbnál furcsább részletek derültek ki az üzemekről.

Emellett óriási port kavart, hogy hazánkban a jelek szerint az EU-n kívülről, többségében Ázsiából érkező vendégmunkásokat előnyben részesítik a magyar dolgozók helyett.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda friss javaslata alapján jelentős kedvezményeket adhatnak azoknak „digitális cégeknek„, amelyek legalább 60 százalékban az EU-n kívülről érkező vendégmunkásokat alkalmaznak.

Az árnyékkormány ezzel összefüggésben hangsúlyozta: meg kell tiltani, hogy EU-n kívüli vendégmunkásokért rúgják ki a dolgozókat Magyarországon!

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek