Mi a jó égre készülnek Rogán Antalék? Nagyon durva következménye lesz a friss adóvariálásnak

A szakértők szerint ezzel a vendégmunkásoknak kedveznének.

Kedvezményes adózást kínálna Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája azoknak az cégeknek, amelyeknél az Európán kívülről érkező munkavállalók aránya meghaladja a 60 százalékot – derült ki a kormány egyik friss törvényjavaslatából.

Az elképzelés a „digitális cégeket” érintené, a cél pedig, hogy minél több programozót, informatikust és befektetőt csábítsanak hazánkba. A tervezet szerint ezek a cégek mentesülnének a közterhek, valamint a helyi iparűzési adó fizetése alól. Az alkalmazottak, valamint a társaságok vezetői emellett különleges közteherviselési hozzájárulással (kükho) tennének eleget a közteherviselési kötelezettségüknek.

Az adó mértéke 15 százalék abban az esetben, ha a dolgozó nem nyugdíjas, nem minősül harmadik országbeli állampolgárnak, valamint az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban polgárként nem biztosított.

A mérték ugyanakkor 9,5 százalékra rúg, ha a dolgozó nyugdíjas, harmadik ország állampolgára, illetve EGT-tagállamban biztosított személy.

Ám a javaslat szerint ez csak azoknál a cégeknél jöhet szóba, ahol

„a teljes létszámhoz viszonyítva a harmadik országbeli állampolgárok és az EGT-államban nem biztosított személyek együttes aránya eléri legalább a 60 százalékot”.

Emellett a cégeknek megfelelő minősítéssel kell rendelkezniük, a kormány pedig rendeletben jelölné ki a pályázat kiírására, valamint annak elbírálására hivatott alapítványt.

A törvényjavaslatot még decemberben bocsátották társadalmi egyeztetésre. A 24.hu érdeklődött Rogán Antaléknál arról, hogy mikor kerül a kormány elé a javaslat, választ azonban nem kaptak. A tárca ugyanakkor közölte, hogy

„a digitális társasági forma elősegíti a csúcstechnológiai területen történő foglalkoztatás ugrásszerű bővítését, valamint a csúcstechnológiai területen külföldön dolgozó magyar szakemberek számára vonzóbb hazai körülmények kialakítását, továbbá a versenyhelyzet javításának érdekében

külföldi, magasan képzett szakemberek magyarországi foglalkoztatásának lehetőségét”.

A javaslatban kitérnek a lehetséges tevékenységi körökre, ilyen például az elektronikai alkatrészek gyártása, háztartási villamos készülékek gyártása, valamint a számítógépes programozás is.

A 24.hu által megkérdezett szakértők szerint azonban a kormány célja nem a magasan képzett munkaerő Magyarországra csábítása lehet,

inkább a vendégmunkásoknak kedveskednének a javaslattal.

Kapcsolódó cikk:

Súlyos botrány: Így járnak pórul a magyar munkások, amikor az ázsiai vendégmunkások megérkeznek a gyárakba

Valódi Hírek