Undorító dologra kötelezték a bicskei ped0filbotrány áldozatait Pintérék a kártérítésért cserébe

Nem beszélhettek róla.

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egykori bántalmazott lakói kötbér terhe mellett soha nem beszélhettek volna arról, hogy kártérítést kaptak azért, ami velük történt. A szerződésekbe ugyanis a titoktartást is belevette a Belügyminisztérium – írta meg a blikk.hu.

Kilenc volt lakót „kárpótoltak”

Összesen kilencen pereltek, a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium azonban nem akart felhajtást, így peren kívüli egyezséget kötött az áldozatokkal. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) kilenc emberrel kötött peren kívüli megállapodást.

Ennek keretében összesen 154 millió forint kártérítést fizetettek ki az áldozatoknak, akiket annak idején m0lesztáltak a bicskei gyermekotthonban.

Az áldozatok 2020 februárjában hozták nyilvánosságra, hogy több olyan intézmény ellen is kártérítési pert indítanak, amely felelősök lehet azért, mert az otthonban élő gyerekeket zaklatták a nevelők.

„Jogerős ítélet van arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények,

ez alapján jogos a kártérítési követelésünk. Azt várom, hogy álljanak ki kormányhoz és intézményhez méltóan”

– nyilatkozta akkor a 168.hu-nak az egyik bicskei áldozat, Pop Mert Julián. Ám a kiállás helyett mind a kilenc emberrel peren kívüli megállapodást kötöttek.

Titoktartásra kötelezték őket

Az SZGYF

a kártérítés feltételéül szabta, hogy sem az áldozatok, sem a fenntartó nem beszélhetnek,

nem nyilatkozhatnak a kifizetésekről.

„Ez a titoktartásra vonatkozó mondat a szerződésekbe is belekerült, amelyet egyesével kötöttek meg a gyerekekkel”

– mondta el a portálnak egy neve elhallgatását kérő, de az ügyet ismerő személy.

A belügyi tárca úgy fogalmazott, hogy

„az egyezségi megállapodás és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatok nem sérültek azzal, hogy a Belügyminisztérium újságírói kérdésre a mindösszesen kifizetett kártérítésről tájékoztatást adott”.

Valószínűleg arra utaltak a fenti mondattal, hogy a végösszeget közölték és nem az egyénenként kifizetett összegeket, tehát nem szegtek szerződést.

A bicskei ped0filbotrány a jéghegy csúcsa lehet csak

Mint ismert, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, Vásárhelyi János több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 év alatt. Az ügyre 2016-ban derült fény. Tíz kiskorú fiú az RTL Házon Kívül adásában számolt be arról, hogy az igazgató orálIs sz*xre kényszerítette őket.

A két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. Az igazgatót leváltották, ellene később eljárás indult.

A vádirat szerint Vásárhelyi – aki mellesleg Bicske díszpolgára, valamint a rangos gyermekvédelmi kitüntetés (!), a Bárczy-díj birtokosa is volt – különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat. Őt nyolc év szabadságvesztésre ítélték.

A helyettesét, Kónya Endrét, akiről kiderült a per során, hogy tudott a molesztálásról, sőt, hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében,

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette.

A kegyelmi botrány kirobbanása után lemondott Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter. Majd belebukott Balog Zoltán református püspök is.

(Kiemelt képünkön Kónya Endre, a bicskei gyermekotthon helyettese)

Valódi Hírek