Lesújtott Orbánék hatósága: Gigabírságot kapott két műsora miatt az RTL

Ez már a bosszú?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gigabírságot, összesen 13 millió forintnyi büntetést szabott ki az RTL-re. 10 milliót a Sztárbox erőszakos tartalmai, 3 milliót Fekete Pákó megalázása miatt.

Nem megfelelő korhatári kategóriába sorolva és nem alkalmas időpontban sugározta a Sztárbox november 5-i epizódját az RTL. Ezt állapította meg az NMHH Médiatanácsa a január 30-i ülésén.

Miért kapta a büntetést az RTL?

A műsorszámot ugyanis az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak este 9 után lett volna közzétehető.

Fekete Pákó kigúnyolását sem hagyták szó nélkül.

Közleményükben leszögezték: a médiaszolgáltató

megvalósította az emberi méltóság megsértését,

amikor úgy mutatott be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyta, illetve megsértette a társadalmi együttélés alapvető normáit. Ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet hiányolták.

Közlésük szerint Fekete Pákó joggal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval a műsorvezetők visszaéltek, vendégük hiányosságaira fókuszáltak és gúnyolódtak rajta az „ítélet” szerint.

Ahogyan a Nyugati Fény megírta, súlyos lépéseket terveznek az EP-ben az Orbán kormány ellen. Február 17-én lép hatályba a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet. Ez egységes szabályokat határoz meg az unión belül az online platformok működésére, biztosítva, hogy a felhasználók szabadon gyakorolhassák a véleménynyilvánításhoz vagy a személyes adatok védelméhez való alapvető jogukat.

A rendelet elsődleges célja, hogy megakadályozza az álhírterjesztést.

Az Európai Parlament képviselői azonban aggályaikat fejezték ki, ugyanis Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) látja majd el a digitális szolgáltatások koordinátorának feladatát.

Azaz: Orbán Viktorék a saját kormánypropagandájuk támaszaként ismert hatóságot nevezték ki a feladat végrehajtására. Többek szerint ez sérti a jogszabály nemzeti végrehajtásáért felelős intézmény pártatlanságára, illetve függetlenségére vonatkozó uniós előírásokat.

(Kiemelt képünkön a Sztárbox egyik jelenete látható)

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek