Dagad a botrány: Karácsony előtt rúgták ki a magyar dolgozókat Orbánék ázsiai vendégmunkásai miatt

Elveszik a magyarok munkáját Orbánék migránsai.

Egy gyöngyösi üzemből kirúgták a takarítókat, akik azt állítják, hogy helyettük majd vendégmunkásokat fognak majd alkalmazni. Arról számoltak be, hogy a múlt héten még a Fülöp-szigeteki munkavállalókat tanították be, ám most váratlanul szerződést bontottak velük, mindezt „természetesen” karácsony előtt tették meg. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a közelmúltban arra tett ígéretet, hogy a cégek csak akkor alkalmazhatnak külföldieket – többnyire ázsiaiakat –, ha nem találnak magyar munkaerőt.

Úgy fest, teljesen mindegy, hogy a miniszter mit mond, hiszen arra is ígéretet tett, hogy amint megérkeznek az EU-s pénzek Magyarországra, meg fogják emelni a pedagógusok bérét, ám ez (sem) valósult meg.

Az RTL Híradó riportja szerint kilátástalan helyzetükre panaszkodnak az elküldött takarítók, akiket egy gyöngyösi üzem egyik alvállalkozója foglalkoztatott. Mint mondták, félnek a következményektől, ezért nem nyilatkoztak, kamerán kívül viszont elmondták, ez a karácsony előtti hét is úgy indult, mint a többi: reggel, ahogy beértek a gyárba, köpenyt húztak a dolgozók, majd akkor közölték velük, hogy

a munkát többé már nem vehetik fel.

A gyárból mintegy 16 takarítót küldtek el egyszerre, akik most a Momentum térségi országgyűlési képviselőjétől kértek segítséget. Lőcsei Lajos közölte: elfogadhatatlan, hogy a dolgozókkal szerződést bontottak.

„Múlt héten egy közel 20 fős filippínó vendégmunkás csapatot tanítottak be, és állításuk szerint

ők maradtak a cégnél, a magyar dolgozókat pedig elbocsátották”

– mondta a politikus.

A csatorna kérdésekkel fordult az alvállalkozó felé is, hogy megtudják, miért küldte el az alkalmazottakat, de a cég nem válaszolt. Felidézték, néhány hete a Continental makói gyárából rúgták ki a magyar dolgozókat a vendégmunkások érkezése miatt. Gulyás Gergely az ügyben vizsgálatot ígért, és azt mondta, akár törvényi szigorítás jöhet.

„Ha konkrétan azt látjuk, hogy felvesznek külföldieket és aztán elbocsátják a magyarokat, ezt egy vizsgálat derítse ki először is, tehát én innen nem tudok ítéletet mondani a Continentallal kapcsolatosan, de ha ez kiderül, akkor meg kell vizsgálni, hogy milyen eszközeink vannak

akár felügyeleti bírság kiszabására, akár más szankciókra”

– mesélte a Miniszterelnökséget vezető miniszter november végén.

Mint írták, egyelőre 8-10 ezer filippínó dolgozik Magyarországon – ezt a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének alelnöke nyilatkozta a HR Portálnak. Azt mondta, jövőre akár a többszörösére is duzzadhat a számuk.

Videó:

Kapcsolódó:

Tömegével rúgják ki az egyik legnagyobb hazai gyárból a magyar dolgozókat Orbánék vendégmunkásai miatt

Megpróbálták eltitkolni, de kiderült: Ellepik a kenyaiak egy magyar nagyváros egyik munkahelyét

Gyurcsány Ferenc: Azonnal tiltsa meg az EU-n kívüli vendégmunkások foglalkoztatását az Orbán-kormány! (+videó)

 

Valódi Hírek