Halaszthatatlan közlendője akadt Szijjártónak: Eldalolta, mit művelnek az oroszok Szentpéterváron

Szijjártó Péter a paksi beruházás kapcsán tett bejelentést.

A paksi bővítéshez szükséges két nagy tömegű nukleáris berendezés egyike, a zóna-olvadékcsapda már elkészült. Mostanra a reaktortartálynak is megkezdődött a gyártása Szentpéterváron, ami igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter a cseh kollégájával, Jan Lipavskýval közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre reagálva arról számolt be, hogy a két legkritikusabb elem közül a zóna-olvadékcsapda már elkészült, amit az előzetes várakozásokat felülmúlva, már a nyáron Magyarországra szállítanak.

„Maga a művelet nem lesz egyszerű, mivel a berendezés tömege tizenhat darab Airbus-utasszállítóéval egyezik meg”

– ismertette a tárcavezető.

A paksi bővítés szempontjából mérföldkőnek nevezte, hogy csütörtökön a másik hosszú gyártási idejű nukleáris berendezés, a reaktortartály készítése is megkezdődött Szentpéterváron.

„A reaktortartály az atomerőmű azon része, ahol maga a láncreakció lezajlik, tehát a szíve az erőműnek, és Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében, Szentpéterváron tegnap el is kezdődött a gyártás”

– mondta.

„Ez hatalmas eszköz, 11 méter magas, 4,5 méter az átmérője, a falvastagsága 30 cm és 330 tonnás lesz a tömege, 600 tonna az öntvények tömege, tehát óriási munka. 12 ezer tonna nyomás alatt formálódik maga az eszköz, 60 évig minimum működőképesnek kell lennie 330 Celsius-fokban és 162 bar nyomás alatt”

– tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter szerint ez is tanúsítja, hogy a munkálatok menetrend szerint haladnak, a tervek szerint a következő évtized elejéig mindkét új blokkot a hálózatra kapcsolják. Ezzel Magyarország hatalmas lépést fog tenni az energiaellátásának biztonsága terén – fűzte hozzá.

A „menetrend szerint” haladó munkálatok persze erős túlzás. A 2014-es szerződés aláírásakor ugyanis még a beruházás hivatalos honlapja is azt írta, hogy „két új atomerőművi blokk a tervek szerint 2025 és 2026 között kezdheti meg üzemszerű működését”. Ez azt jelenti, hogy

a paksi beruházás minimum öt év csúszásban van.

A paksi beruházásról

Szijjártó Péter március végén az oroszországi Szocsiba utazott az atomexpóra, hogy a paksi beruházásról tegyen nagyívű bejelentést.

Kapcsolódó: Szijjártó végképp megadta magát: Itt a drámai bejelentés

A külgazdasági és külügyminiszter még február elején beszélt részletesen az építkezésről. A tárcavezető többek között azt is megosztotta, hogy folynak a talajszilárdítási munkálatok, amelyekkel várhatóan a jövő év közepére végeznek.

Ezzel párhuzamosan elkezdődött azoknak a létesítményeknek a kialakítása, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez lesznek szükségesek. A tervek szerint 2024 végéig erre sor kerül majd – árulta el akkor Szijjártó.

Kapcsolódó: Szinte táncot járt örömében Szijjártó Péter, amikor kibukott egy kínos részlet a paksi beruházásról

Az Orbán-kormány törvényjavaslatáról

Orbán Viktorék a Paks II és a Budapest–Belgrád-vasútvonal kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítenék a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását. Mindez egy, már a parlament asztalán fekvő törvényjavaslatból derült ki.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Mi folyik itt? Gigantikus vihar kerekedhet Orbánék elképesztő húzásából

Valódi Hírek