Hirtelen megszólalt Orbán a brüsszeli produkciójáról, de akadt pár bökkenő a mondandójában

Az EU-s pénzekről is szót ejtett a friss interjújában.

Többek között az uniós forrásokról is beszélt Orbán Viktor a Mandinernek adott friss interjújában. A miniszterelnök a „hisszük, ha látjuk” elvét vallja, meglátása szerint a hazai gazdaság a brüsszeli pénzek nélkül is működik, ugyanakkor úgy véli, nincs több tennivalójuk, „ami jár, az jár”.

Ahogy beszámoltunk róla, a sorozatos tiltakozások ellenére az Európa Parlament ülésén kielégítőnek ítélete két, az igazságszolgáltatáshoz köthető jogszabály elfogadását, így 10 milliárd eurót kaphat Magyarország.

Ugyanakkor ez még nem jelenti, hogy teljesen megnyíltak volna a brüsszeli pénzcsapok, Magyarországnak még

sok tennivalója akad az uniós források továbbra is befagyasztott részéért.

Ukrajnával kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte, hogy tanulmányozzák a törvényt, amely a kisebbségek anyanyelvhasználatát érinti a szomszédos országban. Mint írtuk, Zelenszkijék dolgoznak azon, hogy teljesítsék a közösség feltételeit az uniós tagsághoz. A magyar kormányfő a csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésének is keresztbe akart tenni, ám végül nem vétózott az ügyben.

A miniszterelnök friss interjújában azonban továbbra is azt hangoztatta, hogy a szomszédos ország – véleménye szerint – nincs olyan állapotban, hogy tárgyalni lehessen vele az EU-s tagságról.

Ezzel azonban sokan nem értenek egyet: Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció politikusa rá is világított, hogy ha ma Magyarország akarnak csatlakozni a közösséghez,

arra nem állna készen, ez pedig aggasztó.

Orbán továbbá beszélt arról, hogy az uniós tagállamok több érvet is felsorakoztattak az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdése mellett, ám a miniszterelnök végül úgy döntött, hogy Magyarország nem vesz részt a döntésben. Ehhez kötődik az az emlékezetes pillanat Brüsszelből, amikor

a kormányfőt kiküldte kávézni a német kancellár.

Az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi segély vétójáról úgy nyilatkozott: hazánk mindig behúzza majd a kéziféket, ha a nemzeti érdekek sérülnének, bizonyos kereteken belül azonban készen áll a kormány a pénzügyi tárgyalásokra.

A politikus Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tető alá hozott pekingi találkozója nagy port kavart. Orbán ezzel kapcsolatban közölte:

„Engem soha nem érdekelt, a nyugatiak mit mondanak arról, hogy találkozom az orosz elnökkel vagy sem”.

Mint mondta, a negatív vélemények miatt nem voltak álmatlan éjszakái,

majd ő eldönti, hogy kivel találkozik és kivel nem

– állítása szerint a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva.

Párizsi látogatásáról is szót ejtett. Elmondása szerint Emmanuel Macronnal a közös szerelmük Európa, és bár a francia elnök egy eddig még nem volt közösséget lát maga előtt, ő maga a keresztény megújulásban hisz.

Véleménye szerint „Magyarország ideális randevúhelyszín a keletiek­nek és a nyugatiaknak”, így egymás mellett állhat hazánkban egy német autógyártó és egy keleti akkumulátorgyár is.

Arról azonban nem beszélt, hogy

a kínai beruházásokkal összefüggésben rengeteg aggály felmerült:

miközben az üzemek dokumentumai körül is egyre nagyobb a zűrzavar, a lakosság rendre a félelmeiről számol be, tiltakozik az akkumulátorgyárak ellen.

A „szuverenitásvédelmi” törvénnyel összefüggésben a már korábban hangoztatott érveit közölte a kormányfő: lyukakat kellett betömni, hézagmentessé tenni az említett területet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetőjének újrázásáról úgy vélekedik a kormányfő, hogy az nem indokolt. Ugyanakkor elmondta, hogy bár van ideálja a pozícióra, ez a „nagyfiúk játéka”.

Az önkormányzati választásokról is szót ejtett. Meglátása szerint bár „politikai játszmák” zajlanak, erős a támogatottságuk, harcolni fognak a fővárosért – a főpolgármester-jelöltről azonban nem osztott meg információt.

Mindeközben Budapesten létrejött a teljes összefogás a Fidesz ellen. Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy tárgyalásra hívja a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit, és együtt megüzenik a fővárosiaknak:

„nem hagyjuk, hogy a Fidesz aljas húzásai éket verjenek közénk”.

Orbán Viktor friss interjújában elmondta: meglátása szerint

a hazai ellenzék mögött komoly erő van,

így nem is intézi el azt egy kézlegyintéssel. A politikus ezúttal egy focis hasonlattal magyarázta azt, hogy nem akar kiegyensúlyozott, döntetlen küzdelmet vívni a pályán.

A véleményekre, miszerint kormányával kivezeti az országot Európából, úgy reagált:

„Nem ki, hanem be. Egyre beljebb!

Az én tervem nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Brüsszelt”.

Mint mondta, meg kell győzniük a többi tagállamot, hogy az eszméik jók. Ezzel a tervvel a jelek szerint rosszul haladnak: a hazánknak járó uniós források egy részének utalása is óriási felháborodást váltott ki Európában,

akadt olyan. aki katasztrofálisnak minősítette a döntést.

Emellett Orbán vétóval való fenyegetőzésével – majd későbbi vétójával – sem lopta be magát az európai politikusok szívébe.

Kapcsolódó cikkek:

Máris lépett az EU: Óriási bajba kerülhet Magyarország Orbán Viktor furcsa akciói miatt

Ujhelyi István kegyetlenül belerongyolt Orbánba: „Ne hazudj tovább, Viktor!”

https://nyugatifeny.hu/2023/12/15/most-erkezett-rendkivuli-lepesre-kenyszeriti-az-eu-t-orban-vetoja

Valódi Hírek