A DK és az MSZP sem vesz részt az Alaptörvény-módosítás megszavazásán

A Fidesz 12. alkalommal csavarna a „gránitszilárdságú” dokumentumon.

Mint írtuk, az Alaptörvény immár sokadik módosítására készülnek Orbán Viktorék.

A miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt által benyújtott javaslat többek között tartalmazza a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállásával összefüggő szakszervezetek alakulásának tilalmát – ez a jövőben csupán a kormány rendeletében meghatározottak szerint lenne lehetséges, valamint a működésük is Orbánék szabályaitól függene.

Emellett a dokumentumban kitérnek arra is, hogy minden állampolgár köteles a haza védelmére, az állam a törvényben meghatározottak szerint egyedi digitális azonosítót biztosít mindenkinek, valamint a „szuverenitásvédelem” miatt szükséges kiegészítéseket is a javaslatba foglalták.

A szuverenitásvédelemmel összefüggő törvényjavaslat mellesleg nagy port kavart: Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint

jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve az Orbán-kormány terve.

A Demokratikus Koalíció lapunkhoz eljuttatott keddi közleményében leszögezte, hogy 12. alkalommal

sem vesznek részt az Alaptörvény-módosítás megszavazásán.

A DK szerint a senkivel sem egyeztetett, a magyarok feje felett elfogadott, egypárti Alaptörvényt nem módosítgatni kell, hanem az egészet ki kell dobni.

Mint hangsúlyozták, azért készülnek szociáldemokrata fordulatra, hogy soha többet ne fordulhasson elő az Alkotmány önkényes módosítgatása, és

egy párt se formálhassa azt a saját képére.

„Mára a Dobrev Klára vezette árnyékkormány az egyetlen reményünk arra, hogy a kormányváltás után egy tisztességes, mindenkinek szóló alkotmányunk legyen, amelyet a magyar nép népszavazáson fogadhat el”

– mutattak rá a friss közleményükben.

Továbbá közölték, hogy nem támogatják a Mi Hazánk, valamint a Fidesz budapesti választási javaslatát sem.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese közleményében úgy fogalmazott: a Fidesz pontosan tudja, hogy komoly zakót fog kapni Budapesten a 2024-es önkormányzati választáson. Ezen semmilyen választójogi barkácsolás nem segít, mert

a budapestiek pontosan tudják, hogy kik képviselik az érdekeiket

és kik azok, akik a fővárosiak ellen dolgoznak – részletezte.

Mint írta, a DK arányos választási rendszert támogató álláspontja hosszú évek óta ismert. Továbbá az is közismert, hogy a DK szerint választási szabályokat alkotni egy demokráciában csak közös, összpárti előkészítéssel és a mindenkori kormányzó és ellenzéki pártok egyetértésével lehet.

Magyarország viszont már évek óta nem demokratikus jogállam,

a választási szabályokat a Fidesz és szatellitjei kénye-kedve szerint módosítgatják. Ebben a DK nem vesz részt – szögezte le a közleményben.

Hozzátette: felkészültek arra, hogy bármilyen választási szabályok alapján legyőzzék a Fideszt, ha kell, akkor Budapesten közös ellenzéki listával és közös főpolgármester- és kerületi polgármesterjelöltekkel.

„Ez bizony nagy zakó lesz és kitűnően fog állni Orbán Viktornak!”

– hangsúlyozta Arató.

A legnagyobb ellenzéki párt után az MSZP is bejelentette, hogy nem vesz részt a Fidesz és a Mi Hazánk „közös komédiájában”, így a szavazást bojkottálják.

Azt írták:

Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy néhány hónappal a választások előtt akarnak módosítani a választási szabályozáson. Ugyan egy ideális választási rendszerben az arányosság elvének a lehető legnagyobb mértékben érvényesülnie kell, ezért tartalmi értelemben volna helye a vitának, azonban a jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosító javaslat időzítésében antidemokratikus”.

Kapcsolódó cikk:

Dávid Ferenc: Katonai érdekvédelem

 

Valódi Hírek