Súlyos bejelentést tett hajnalban Orbán: Óriási botrány törhet ki a miniszterelnök tette miatt

Mi lesz ebből?

Orbán Viktor megvétózta a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország által megtámadott Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós EU-s támogatást. Így pedig a magyar miniszterelnök miatt csak a jövő évi EU-csúcson tűzhetik ismét napirendre a kérdést.

„Összefoglaló az éjszakai műszakról”

– jelentette be Orbán péntek hajnalban az X-en, hogy megvétózta az EU-csúcson Ukrajna 50 milliárd eurós uniós támogatásáról szóló javaslatot.

A magyar kormányfő ezzel egyúttal nemet mondott a 2021 és 2027 közötti EU-s költségvetés felülvizsgálatára is. Orbán azok után jelentette be vétóját, hogy korábbi ígéreteivel ellentétben Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével szemben nem emelt kifogást – erről a 26 EU-s tagállam Orbán távollétében döntött.

Ugyanakkor minderre lehetett számítani. Orbán politikai igazgatója, Orbán Balázs korábban úgy nyilatkozott: a magyar kormány csak akkor hajlandó támogatni az 50 milliárd eurós tervet, ha az Európai Bizottság feloldja Magyarország számára a befagyasztott pénzeket – összesen mintegy 30 milliárd eurót –, amelynek folyósítását a jogállamisági problémák miatt befagyasztották.

Orbánék zsarolása után Johannes Hahn költségvetési biztos közölte: Magyarország nem kap több pénzt azon a 10,2 milliárd eurón kívül, amelynek a folyósításáról szerdán döntött a brüsszeli testület.

Az EU terve szerint négy éven keresztül támogatnák Ukrajnát 50 milliárd euróval, amelynek nagyobbik része egy 33 milliárd eurós hitel, 17 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatás. Orbánék kormánya ezt ellenzi, szerintük az EU-nak négy év helyett csak egy évig kellene támogatnia Ukrajnát úgy, hogy közben ne kelljen hozzányúlni a hétéves költségvetéshez – a közlések szerint erre a magyar kormány is hajlandó lenne.

Ukrajna jelenleg egy 61 milliárd dolláros amerikai támogatásra is vár, az információk szerint az Orbán-kormány azért lobbizik a republikánusoknál, hogy a háború sújtotta – egyébként Magyarországgal szomszédos – ország ezt se kapja meg.

(népszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Most érkezett: Egyetlen nap alatt meggondolta magát az Orbán-kormány

Fordult a kocka: Aggódhatnak Orbánék, a legrosszabb hírek érkeztek az EU-s pénzekről

https://nyugatifeny.hu/2023/12/14/videoval-ketsegbeesetten-magyarazkodik-orban-miutan-egyetlen-nap-alatt-teljes-fordulatot-vett-a-fidesz-video

Valódi Hírek