Forrnak az indulatok az EU-ban: Felboríthatják az asztalt az EP-képviselők Orbánék kifizetése után

Ajánlottak neki egy másik szövetséget.

Mint írtuk, az Európai Parlament szerdai ülésén a sorozatos tiltakozások ellenére kielégítőnek ítélte két, az igazságszolgáltatáshoz köthető jogszabály elfogadását, így megnyílhat a pénzcsap:

10 milliárd eurót vehet fel Magyarország.

A döntéssel azonban sokan nem értenek egyet: Petri Sarvamaa finn EP-képviselő

„katasztrofálisnak” nevezte,

hogy az Európai Bizottság felszabadította a befagyasztott uniós pénzek egy részét Magyarország számára – idézte a politikus szavait a The Guardian.

Saját bevallása szerint nem érti, hogy a közösség hogyan értékelhette a jogszabályt, amelynek a magyar jogállamiságra gyakorolt hatása még nem ismert. Véleménye szerint

a pénzcsapok megnyitásával még várni kellett volna.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a minap közölte: a kormány nem ad zöld utat Ukrajna uniós támogatásának, kivéve, ha Magyarország megkapja a befagyasztott brüsszeli forrásokat.

Orbán Viktor már korábban is fenyegetőzött vétóval, Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének küldött egyik levelében is arról írt, hogy keresztbe tesz a szomszédos ország EU-s tagságáról szóló tárgyalásoknak, mert szerinte Ukrajna erre nem áll készen.

Mondandója egy része helytálló, ám többek között a Demokratikus Koalíció is hangsúlyozta: attól, hogy Ukrajna nem válik azonnal a közösség tagjává – hiszen még sok feltételt kell teljesítenie –, még

el lehet kezdeni a csatlakozásáról szóló tárgyalásokat.

A bizottság döntésére nem csupán a finn politikus tekint hibaként: Iratxe García Pérez, a szociáldemokrata EP-frakció vezetője szerint sincs még biztosítva a magyar igazságszolgáltatás függetlensége. Véleményét az X-en is kifejtette:

Mellette Alexander De Croo belga miniszterelnök is hangsúlyozta:

az Európai Unió nem egy „magyar bazár„,

ahol Zelenszkijék támogatásáról más jellegű támogatásokért cserébe lehet bizniszelni.

Hasonló véleményen van Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő is, aki szerint hibás a bizottsági döntés.

Michael McFaul akadémikus, az USA egykori oroszországi nagykövete egyenesen azt közölte az X-en:

„Talán itt lenne az ideje, hogy Orbán Viktor tárgyalásokat kezdjen

Magyarország Európai Unióból való kilépéséről

és az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz való csatlakozásáról, nem?

Vajon hogyan mutatna ez a magyar szavazók előtt?”

Rónai Sándor, a DK politikusa nemrég rámutatott, hogy a magyar kormányfőre csupán a kínai és az orosz vezetők véleménye hat. Meglátását erősíti, hogy Orbán nemrég Pekingben egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, bazsalygása pedig hatalmas port kavart nemzetközi szinten.

(via Népszava/Nyugati Fény)

Valódi Hírek