Hatalmas balhé lett az Orbán–Putyin találkozóból: Asztalt boríthat az EU a magyar kormányfő bazsalygása után

Nem kellett volna egy háborús bűnösnek hajbókolni.

A portfolio.hu információi szerint heves reakciókat váltott ki az EU-tagállamok vezetőinél Orbán Viktor miniszterelnök két héttel ezelőtti pekingi látogatása, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel is találkozott. Brüsszelben sokan bírálták amiatt a kormányfőt, hogy az uniós vezetők közül egyedüliként készült róla fénykép az orosz államfővel az ukrajnai háború kitörése óta.

A magyar miniszterelnököt azért is támadták a múlt heti uniós csúcsra készülve, hogy Brüsszelt és az EU-s intézményrendszert a Szovjetunióhoz, illetve az egykori moszkvai vezetéshez hasonlította, ami kapcsán Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő azt mondta:

senki sem kötelezi Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen.

Bár a felháborodás óriási, ennek ellenére van arra esély, hogy a közeljövőben feloldják a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

Ugyanis a májusban a parlament által elfogadott, június óta hatályos igazságügyi reform kielégíti az Európai Bizottság elvárásait, és a magyar kormány legutóbbi válaszai, amelyeket az igazságügyi reformmal kapcsolatos kérdésekre küldtek, szintén megfelelőnek tűnnek.

Márpedig a pénzek kifizetésének ezt szabta feltételül korábban az Európai Bizottság.

„Politikai okokból ezt az eljárást nem lehet kihasználni, mert egy jogállamisági ügyben ezek az elvek az Európai Bizottságot is kötik, tehát nem lehet politikai okokból kiforgatni azokat”

– mondta a lapnak az egyik forrása.

Arra viszont lehet számítani, hogy miután feloldják a kifizetéseket, szigorúan vizsgálni fogják, hogy a gyakorlatban hogyan működnek a magyar reformok.

És természetesen az is előfordulhat, hogy az újabb, az EU elveivel ellentétes jogszabályok, mint például a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által belengetett szuverenitási törvény újabb jogállami eljárásokat vonnak maguk után.

Valódi Hírek