Ujhelyi István kegyetlenül belerongyolt Orbánba: „Ne hazudj tovább, Viktor!”

„Elég volt a hazug dumából, fiúk!”

A Fidesz egyelőre kénytelen volt visszavonulót fújni a bírósági rendszer befolyásolására készült tervéből – mutatott rá Ujhelyi István független EP-képviselő a szokásos vasárnap nyílt levelében. Ezt annak kapcsán fogalmazta meg, hogy az Európai Bizottság e heti döntésének értelmében az eddig zárolt pénzekből 10,2 milliárd euró támogatáshoz mostantól hozzáférünk, miután Orbán Viktor kormánya teljesítette az ennek feltételeként előírt jogállami kritériumokat.

„A NER által leuralt Magyarország ettől még nem lett egy csapásra jogállam, de legalább valami visszaépült belőle”

– jelentette ki Ujhelyi, aki szerint Orbánéknak ezután két azonnali kötelessége adódik: egyfelől minden más, az EU által támasztott követelést azonnal teljesíteniük kell a többi forrás feloldása érdekében, másfelől a most felszabadított pénzből azonnali hatállyal

rendezniük kell a régóta ígérgetett és elmaradása miatt „Brüsszelt” hibáztató pedagógus-béremelést.

Mint írta:

„Ez a most felszabadított pénzösszeg ugyanis az a forrásköteg, amellyel kapcsolatban a magyar kormány többek között a tanári hivatás vonzóbbá tételét, vagyis a bérek rendezését vállalta.

Rendkívül pofátlan és durva kijelentést tett a Fidesz miniszterelnöke a minap, amikor az állami tévében úgy fogalmazott: majd, ha a pénz a »széfben van«, akkor eldönti a magyar parlament, hogy ebből mennyi menjen pedagógus béremelésre.

Hogy mi van, kedves Viktor?

Hogy mit akar eldönteni a Te »133 bátor embered«? Eddig azt állítottátok, hogy már másnap radikálisan megemelnétek a tanárok fizetését, csak hát az a csúnya Brüsszel, meg a világösszeesküvő, szőröstalpú, patás ellenzékiek ezt folyton megakadályozzák.

Hát, hogy tudtok ilyen gerinctelenül hazudni? Elég a durva hazugságokból, fizessetek!”

A baloldali uniós politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság által először visszadobott tervben még nem is szerepelt a pedagógusok béremelésére vonatkozó vállalás, azt a szakmai szervezetek és az ellenzéki politikai erők lobbijának köszönhetően íratták bele a magyar kormánnyal.

„Vagyis még a szándékról is hazudnak. Ahogy a pedagógus-béremelés folyamatáról is, hiszen a teljes és tartós fizetésemelés nagyjából 6000-7000 milliárd forintba kerül, ebből az uniós támogatás közel 800 milliárd; vagyis hiába mutogat a szuverenitását féltő narancshatalom az Unióra ebben az ügyben, valójában hosszútávon eleve neki kell állnia a költségeket.”

– írta Ujhelyi, aki elég indulatos hangnemben zárta a bejegyzését:

„Elég volt a hazug dumából, fiúk!

Adjátok meg a tanároknak, ami régóta jár nekik! Ha nem teszitek, hanem újból megalázzátok a magyar nemzet jövője szempontjából kiemelten fontos pedagógusokat, akkor megérdemlitek, hogy sztrájkok, megmozdulások, szülői szolidaritási akciók szerveződjenek ellenetek, ami végre kikényszeríti mindezt. A korábbi nagy demonstrációkat szervező fiatalok, az Egységes Diákfront épp ma tartja kongresszusát, ne gondoljátok, hogy a NER-könnygáz elhomályosította az éleslátásukat!”

Valódi Hírek