Most érkezett: Rendkívüli lépésre kényszeríti az EU-t Orbán vétója

„Mi vagyunk a homok a gépezetben, bot a küllők között, tüske a köröm alatt.”

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Orbán Viktor – korábbi ígéreteivel ellentétben – Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével szemben nem emelt kifogást. Erről a 26 EU-s tagállam Orbán távollétében döntött, miután Olaf Scholz német kancellár kiküldte őt kávézni.

Ez még közel sem jelenti azt, hogy a későbbiekben a magyar kormány ne tudná hátráltatni a csatlakozási folyamatot. Ugyanis számos olyan lépés maradt még, amelyhez egyhangú jóváhagyásra lesz szükség, és semmi garancia nincs arra, hogy a kormányfő ezeknél nem fog ismét előállni a vétóval.

„Ez tiszta kínszenvedés lesz, és valószínűleg vissza fog ütni. De legalább ezen a lépésen túljutottunk, még ha kicsit szürreális módon is”

– mondta egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő az Index összefoglalója szerint.

Orbán persze azért nem tudott kibújni a bőréből: mindezek után megvétózta a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország által megtámadott Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós EU-s támogatást.

Csütörtök este és éjjel Brüsszelben nagyüzemben dolgoztak az unió vezető politikusai azon, hogy ezt a helyzetet feloldják, a csütörtök esti vacsorán az unió 26 másik tagállamának vezetője azon dolgozott, hogy meggyőzzék a magyar miniszterelnököt ebben az ügyben.

Az éjjel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és több uniós kormányfő is tárgyalt Orbánnal, de nem sikerült megoldást találniuk a helyzetre.

Orbán megmakacsolta magát.

António Costa portugál miniszterelnök még azt a megoldást is felvetette, hogy az Ukrajnának szánt források egy töredékéről (17 milliárd euróról) dönthetnének úgy, hogy a Magyarországra eső részt (230 millió eurót) a többi 26 állam kifizetné helyettünk, de végül ezt az ötletet elvették.

Emmanuel Macron francia kormányfő szerint rossz üzenetet küldene egy ilyen lépés, ha nem hagyja jóvá mind a 27 tagállam.

Így a magyar miniszterelnök miatt

csak egy újabb EU-csúcson tűzhetik ismét napirendre a kérdést,

várhatóan 2024 januárjában.

Valódi Hírek