Valami nem stimmel: Különös részlet bukott ki Orbán és Zelenszkij találkozójáról

Az ukrán elnök elárulta, mit kért a magyar kormányfőtől.

„Egyenes voltam…. Nincs oka (Orbán Viktornak – a szerk.), hogy blokkolja Ukrajna EU-s tagságát. Megkértem, hogy mondjon egy okot…. Még mindig várom a válaszát”

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a magyar kormányfővel folytatott eszmecseréjéről.

Mint írtuk, a két politikus Argentínában futott össze pár napja. Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke a találkozóról elárulta: Ukrajna EU-s csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek, hogy a közösség tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Zelenszkij nemrég úgy nyilatkozott, hogy őszinte, egyenes beszélgetésük volt Orbán Viktorral. Az ukrán elnök a minap arról is beszélt Oslóban, hogy véleménye szerint

egy konstruktív találkozót kellene szervezniük,

hogy megoldást találjanak a felmerült aggályokra, de saját bevallása szerint ő maga nem lát globális, jelentős problémákat a témával összefüggésben.

A jelek szerint Orbán nem volt túl bőbeszédű az ukrán elnökkel. Ennek ellenére a magyar kormányfő a minap a Parlamentben is arról beszélt, hogy a kormány meglátása szerint a szomszédos ország csatlakozása nem időszerű, mert Zelenszkijék nem teljesítették az EU-s tagság feltételeit.

Ugyanakkor Ukrajnában az utóbbi időben több jelentős törvénymódosítást is végrehajtottak – például a kisebbségek anyanyelvhasználatát illetően.

A magyar miniszterelnök azonban minden erejével azon ügyködik, hogy

keresztbe tegyen az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének.

Ezzel összefüggésben több levelet is küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

Orbán szerdán Brüsszelbe utazott az EU-s csúcstalálkozóra, így hamarosan kiderül, hogy beváltja-e fenyegetéseit, vagy zöld utat ad a szomszédos ország uniós támogatásának.

Utóbbira csekély az esély, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a minap közölte: a kormány akkor hajlandó rábólintani Ukrajna EU-s támogatására, ha megkapja a befagyasztott brüsszeli forrásokat.

Az Orbán-kormány tehát többször világossá tette, hogy nem támogatja az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését.

Catherine Colonna francia külügyminiszter ezzel összefüggésben a minap hangsúlyozta:

„Hinni akarok abban, hogy az európaiak egységesek lesznek… és ma

világos üzeneteket küldünk magyar kollégánknak,

hogy ez így is legyen”.

Nemcsak külföldön, hanem belföldön sem értenek sokan egyet a magyar kormány álláspontjával. A Demokratikus Koalíció szerint lehet tárgyalni a szomszédos ország tagjelölti státuszáról annak ellenére, hogy Ukrajna még több okból nem lesz a közösség tagja a közeljövőben.

(via Reuters/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

Hatalmas balhé: Elszólta magát a miniszter – itt valami nagyon nem klappol

https://nyugatifeny.hu/2023/12/13/befutott-a-posta-a-legrosszabb-uzenettel-teljes-erovel-nekiugrott-orbannak-a-regi-szovetsegese

Valódi Hírek