Valami készül? Orbánnak hirtelen az EU egyik kulcsemberét kell fogadnia Budapesten

Nyomós oka lehet a látogatásnak.

Hétfőn Magyarországra érkezik Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson Orbán Viktorral – közölte Ecaterina Casinge, a tanács elnökének szóvivője a minap az X-en. Mint írta, a találkozón szó lesz az Európai Tanács ülésének előkészítéséről.


Megírtuk, hogy a magyar miniszterelnök pár napja levelet küldött Michelnek. Közölte, hogy megvétózza az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló uniós döntést, amennyiben az európai vezetők ellenzik, hogy stratégiai vitát folytassanak a Kijevvel kapcsolatos politikáról. Orbán szerint addig nem lehet tárgyalni a kulcsfontosságú kérdésekről, amíg a közösség vezetői nem veszik ki a részüket a stratégiai vitából.

A minap az is kiderült, hogy Orbán „vétófegyvere” hatástalanná vált egy időre a hétéves közös költségvetés felülvizsgálata kapcsán, mivel az 2024 elejére tolódott.

Az Európai Bizottság mellesleg korábban hangsúlyozta, hogy nincs helye politikai alkunak az uniós források lehívásáért folytatott tárgyalásokban. Bár a bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét, leszögezték, hogy csak akkor utalhatnak hazánknak, ha a kormány teljesíti az elé támasztott szupermérföldköveket.

A bizottság nemrég újabb kérdésekkel fordult Magyarországhoz az igazságügyi reformokat illetően. A kormánynak kielégítő válaszokat kell adnia, ám több uniós biztos szerint ez eddig nem történt meg.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/11/22/navracsics-tibor-varatlanul-bejelentette-a-remalmot-mar-majdnem-pezsgot-bontottak-amikor-befutott-a-rossz-hir

Valódi Hírek