Orbán farkasszemet nézett az ukrán elnökkel, és máris mondott neki valami furcsát

Pár dolgot azonban elfelejtett megemlíteni.

Mint írtuk, Orbán Viktor pénteken Párizsból Dél-Amerikába utazott, hogy részt vegyen az új argentin elnök, Javier Milei beiktatását – utóbbiról mellesleg Pottyondy Edina készített egy videót, amelyből több furcsaságot is megtudhatunk a politikusról.

Ugyancsak Argentínába utazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, és köztudott, hogy a magyar kormányfő és a szomszédos ország vezetője finoman szólva sem ápol baráti viszonyt egymással.

A beiktatási ünnepségen készült fényképeken és televíziós felvételeken látszott, hogy Orbán és Zelenszkij találkoztak, és néhány szót is váltottak egymással.

Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Ukrajna EU-s csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek, hogy

a közösség tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Orbán ugyanakkor a jelek szerint nem említette, hogy a Fidesz és a KDNP határozati javaslata szerint Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozáshoz köthető előfeltételeket, így a csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdését sem tartják időszerűnek.

A magyar miniszterelnök az utóbbi időben komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a szomszédos ország EU-s csatlakozásáról szóló tárgyalások kérdése

terítékre se kerüljön a közelgő uniós csúcstalálkozón.

Orbán több levelet is címzett Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének az üggyel kapcsolatban. És bár a magyar kormányfőt többen igyekeztek kompromisszumra bírni – ezért látogatott Párizsba is –, Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció politikusa nemrég hangsúlyozta, hogy a Orbánra csupán a kínai és az orosz vezetők véleménye hat.

Kapcsolódó cikkek:

Mi lesz ebből? Ukrajna olyat lépett, amitől a falnak mehet az Orbán-kormány

https://nyugatifeny.hu/2023/12/10/sulyos-foto-jott-orbanrol-ezt-muvelte-vasarnap-a-miniszterelnok

Valódi Hírek