Arató Gergely kíméletlenül kiosztotta a Parlamentben Orbánékat: Önöknek az a bajuk, hogy nincs elég pénzük a korrupcióra!

Mindenki tisztában van azzal, hogy a szomszédos országra még sok feladat vár a csatlakozásig.

A Demokratikus Koalíció szerint Ukrajna tagjelölti státuszáról annak ellenére is lehet tárgyalni, hogy a szomszédos ország több okból nem lesz az Európai Unió tagja a közeljövőben – mondta Arató Gergely szerdán a Parlamentben Ukrajna uniós tagságát, valamint a kormánypárt javaslatát illetően.

A DK frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a határozati javaslat, amelyet minden bizonnyal Vlagyimir Putyin mondhatott tollba,

hazug, a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes,

egyszerű propagandatermék, amely az Európa-ellenes szólamok hangoztatására szolgál.

Mint mondta, a Fidesz úgy tesz, mintha az ukrán csatlakozás már holnap megtörténhetne, holott mindenki tisztában van azzal, hogy a szomszédos országot még hosszú évek, valamint sok feltétel teljesítése választja el attól, hogy a közösség tagja legyen.

Az EU-csatlakozás hosszú folyamat, Törökország például évtizedek óta tagjelölt, de nem teljesített minden feltételt, így a láthatáron sincs az uniós tagsága – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy nem kérdéses Ukrajna felkészületlensége az EU-s tagságra, valamint a közösség sem áll készen a szomszédos ország befogadására jelen pillanatban.

Ugyanakkor rámutatott, hogy minden ország így van ezzel, amikor elkezdi a csatlakozásról szóló tárgyalásokat. Mint mondta, számos kérdést kell még tisztázni, Ukrajna majd akkor lehet uniós tagállam, ha béke lesz a területén. Azonban ehhez

Putyinnak fel kell hagynia az agresszióval,

a tárgyalások megkezdése pedig lehetőség lenne arra, hogy lépésről lépésre megoldások szülessenek a felmerült problémákra – részletezte Arató.

Megjegyezte, pár éve még Orbán Viktor is így vélekedett, ám azóta több dolog is megváltozott. Például a kormányfő hazánk jövőjét már nem Európában, hanem az orosz elnök kanapéján képzeli el. Emellett Orbán Balázs friss nyilatkozata is a Fidesz legnagyobb problémáját mutatja:

„Önöknek nem az ukrajnai korrupcióval van baja, hanem azzal, hogy Magyarországon nincs elég forrásuk a korrupcióra”

– mondta a DK politikusa.

A kárpátaljai magyarok helyzetéről úgy fogalmazott: jogosan lehetett kifogásolni a magyar kisebbség számára hátrányos nyelvtörvényt. Ugyanakkor már a tárgyalások ígérete is oda vezetett, hogy Ukrajnában módosításokat hajtottak végre, és így olyan változás történt, amelyet a magyar kormány zsaroló külpolitikája egy évtizeden keresztül nem tudott elérni – mutatott rá Arató.

Mint hangsúlyozta: lehet azt mondani, hogy ez kevés, de az uniós tárgyalások lehetőséget adnának arra, hogy a magyar kormány továbbra is fellépjen az érdekvédelem jegyében, valamint hogy eredményeket érjen el.

Emlékeztetett, hogy az ukrajnai magyar vezetők nyílt levelükben arra kérték a magyar miniszterelnököt is, hogy támogassa Ukrajna uniós csatlakozását. A jelek szerint azonban az ő véleményük nem számít a kormánypártiaknak – vélekedett a politikus, megjegyezve, hogy a Kárpátalján élő magyarok nem sok jóra számíthatnak, ha Orbán továbbra is kiszolgálja Putyin érdekeit, valamint megtagadja az ukrán néptől azt, ami a magyaroknak is évszázados álma volt: az európai közösséghez való tartozást.

Mi a magyar nemzeti érdek? – tette fel a kérdést Arató, hozzáfűzve, hogy most dönteni kell:

egy erős Európa részei akarunk lenni, vagy az orosz elnök gyarmata.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek