Koránt sincs vége: Óriási patália kerekedhet Orbán legújabb húzásából

A miniszterelnök ismét levelet írt az Európai Tanács elnökének.

Mint írtuk, a múlt héten Charles Michel, az Európai Tanács elnöke látogatott Budapestre, hogy találkozzon Orbán Viktorral. Az egyeztetés előzménye, hogy a magyar miniszterelnök egy levelet küldött Michelnek, amelyben közölte: megvétózza az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló uniós döntést, amennyiben az európai vezetők ellenzik, hogy stratégiai vitát folytassanak a Kijevvel kapcsolatos politikáról.

A kormányfő a minap újabb levelet küldött Michelnek. Mint írta, egyes várakozások szerint a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón a tanács dönthet, sőt döntenie is kell a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. Orbán szerint azonban ez a politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjén

egy megalapozatlan lépés lenne

– részletezte a Bloomberg a levél tartalmát.

A miniszterelnök szerint amennyiben a téma terítékre kerül, az „elkerülhetetlen kudarchoz vezet” a „konszenzus nyilvánvaló hiánya” miatt.

Mellesleg a lap értesülései szerint is várható, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón megállapodnak majd az uniós vezetők Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Az Európai Bizottság – bármennyire is ellenzi a magyar miniszterelnök – azt javasolja, hogy a közösség hivatalosan is kezdje meg a csatlakozásról szóló tárgyalásokat Ukrajnával, amennyiben Volodimir Zelenszkijék több reformot is végrehajtanak.

A reformokról Vera Jourová bizottsági alelnök is ejtett pár szót a múlt héten. Elmondása szerint

Ukrajna igyekszik teljesíteni a tárgyalások megkezdésének feltételeit,

így például dolgoznak a kisebbségek anyanyelvhasználatát lehetővé tevő jogszabályokon is. Jourová ugyanakkor megjegyezte, nem tudja megjósolni, hogy Orbán Viktor elégedett lesz-e a törvénnyel.

Charles Michel budapesti látogatása során az értesülések szerint igyekezett alkut kötni a magyar kormányfővel, hogy az uniós csúcstalálkozó ne fusson zátonyra. Eközben felmerült egy másik lehetséges forgatókönyv is, amely szerint Orbán vétóval való fenyegetőzése miatt egyes országok fontolóra vehetik Magyarország megkerülését a döntés során.

Orbán az uniós költségvetésről is írt. Meglátása szerint „a viták eddig túlságosan a bizottság megalapozatlan, kiegyensúlyozatlan és irreális javaslatára összpontosítottak”. Vera Jourová ezzel kapcsolatban már többször leszögezte:

nem kötnek politikai alkut a magyar kormánnyal,

hiába kommunikálja azt a kormányfő, hogy az Ukrajnának szánt EU-s támogatások és a befagyasztott brüsszeli források összefüggenek.

 

Valódi Hírek