Orbán megszólalt a Parlamentben, és rögtön súlyos bejelentést tett

Vajon kinek az érdekében?

Az EU-csúcson, Brüsszelben csütörtökön tárgyalnak Ukrajna csatlakozásáról.

Mint arról írtunk, Orbán Viktor ahol tudja, ott tesz keresztbe az ukránoknak, még éjjel is levelet írt az uniós vezetőknek. Bár a miniszterelnök ezt „uniós érdekekkel” magyarázza, Rónai Sándor rámutatott, hogy ezzel csak Putyin érdekeit védi.

Szerdai parlamenti felszólalásában is az ukrán EU-csatlakozás ellen érvelt.

Igaz, a kormánypárti képviselők a felszólalás hiányában is tudnák, mikor kell megnyomni a szavazógombot a Kocsis Máté nevével fémjelzett Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló határozati javaslat zárószavazásán.

Az ukránok csatlakozása elleni kiállásában többek közt azt említette, hogy nem volt még példa arra, hogy háborúban álló országgal kezdődtek volna csatlakozási tárgyalások. Ez ugyan igaz, azt azonban elfelejtette megemlíteni: az elmúlt évtizedekben arra sem volt példa Európában, hogy egy ország megtámadjon egy másikat.

Orbán szerint

Mindennek rendelt ideje van. Ukrajna esetében ez még nem jött el”.

Német gazdaságkutatókat idézve arról beszélt, hogy Ukrajna túl sok agrártámogatást kapna az Európai Unió tagjaként, ez

abszurd, nevetséges és komolytalan”.

Orbán az ukrán nyelvtörvény kapcsán azt mondta: nem elégszik meg azzal, hogy Ukrajna visszatáncolt, és módosította azt, el kell érnünk, hogy egy az egyben állítsák vissza a 2015-ös törvényt.

Kocsis Máté javaslatában az is szerepel, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót – úgy tűnik, nagy nehezen végre ezt is sikerül írásban rögzíteni –, valamint támogatja Ukrajna területi szuverenitását.

Ez már-már történelmi lépésnek tekinthető, hiszen, ahogy arról írtunk, az Orbán-kormány Putyin bábjaként eddig habozott elismerni az orosz felelősséget.

(atv.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek