Koránt sincs vége: Meglepő dobásra készül Orbán szerdán a Parlamentben

Botrányos dolog érik.

Orbán Viktor szerdán felszólal a Parlamentben, és kifejti álláspontját Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése ügyében – közölte kedden Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az atv.hu-val.

Az Ukrajna-ügyi határozati javaslat parlamenti vitája szerdán kezdődik, ám a zárószavazás még várat magára. A dokumentumban részletezték, hogy a kormány álláspontja szerint a szomszédos ország nem teljesítette az EU-s csatlakozás feltételeit, valamint kitértek arra is, hogy a kormányfő egy stratégiai vitát sürget a közösség Ukrajnával összefüggő politikájának valamennyi eleméről.

Orbán ezzel kapcsolatban több levelet is írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. A magyar miniszterelnök a jelek szerint azon ügyködik, hogy az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások

napirendre se kerüljenek a közelgő EU-s csúcstalálkozón.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a minap hangsúlyozta, hogy pusztító következményei lehetnek annak, ha a tanács nem hoz pozitív döntést országa EU-s csatlakozása, és így a tárgyalások megkezdése ügyében.

Mindeközben a kárpátaljai magyar vezetők nyílt levélben leszögezték: támogatják a december 14-15-re tervezett, az Ukrajna EU-s tagságához kapcsolódó tárgyalások megkezdéséről szóló döntést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Magyarországra nehezedő nyomásról beszélt. Ezzel párhuzamosan Vera Jourová bizottsági alelnök már többször rámutatott, hogy az Orbán-kormány és az Európai Bizottság nem köt politikai alkut. A Fidesz javaslata azonban kitér arra is, hogy az Országgyűlés ítéljen el minden politikai, pénzügyi nyomásgyakorlást, amely Magyarországot az álláspontja megváltoztatására kényszerítené, így például az általa „nyomásgyakorlás”-nak nevezett EU-s követelések teljesítése is megkérdőjeleződik.

A felvetés már csak azért is érdekes, mert a jelek szerint a magyar kormányfőre egyébként sem hatnak az uniós vezetők véleményei, csupán a kínai és az orosz vezetők szavait hallja meg.

Valódi Hírek