Nem csitul a vihar: Újabb súlyos üzenetet kaptak Orbánék a fenyegetőzéseik miatt

Vajon kinek az érdekében ilyen hajthatatlan a magyar kormány?

Mint ismert, Orbán Viktor minden erejével igyekszik megakadályozni, hogy az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások terítékre kerüljenek a közelgő EU-s csúcstalálkozón.

A magyar kormányfő több levelet is írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. Bár Orbánt többek között Emmanuel Macron francia elnök is igyekezett jobb belátásra bírni a kérdésben, a jelek szerint a miniszterelnök hajthatatlan.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is azt ecsetelte a minap, hogy a kormány szerint a szomszédos ország nem teljesítette a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. Ugyanakkor Vera Jourová bizottsági alelnök nemrég arról beszélt, hogy Ukrajna igyekszik teljesíteni a közösség kéréseit – az ukrán parlament a napokban megszavazta a korrupció elleni küzdelemről és a kisebbségekről szóló törvény módosítását is.

A magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Argentínában futottak egymásba – utóbbi elmondása szerint

egyenes, őszinte beszélgetést folytattak az európai ügyeikről.

A Reuters a minap arról írt, hogy Magyarország hétfőn világossá tette: nem fog meghajolni még tagállami nyomásra sem, nem ad zöld utat az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalásoknak.

Catherine Colonna francia külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta:

„Hinni akarok abban, hogy az európaiak egységesek lesznek… és

ma világos üzeneteket küldünk magyar kollégánknak,

hogy ez így is legyen”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is részt vett az uniós külügyminiszterek találkozóján. Mint mondta: el sem tudja képzelni, milyen

pusztító következményei lennének

annak, ha az Európai Tanács nem hozna pozitív döntést az országa EU-s csatlakozása, és így a tárgyalások megkezdése ügyében.

Márpedig Orbán igyekszik ennek keresztbe feküdni, Charles Michelnek küldött egyik levelében is vétóval fenyegetőzött. Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció politikusa nemrég rámutatott: a magyar kormányfőre csupán az orosz és a kínai vezetők véleménye hat, Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásait is minden bizonnyal Vlagyimir Putyinék érdekében akadályozná meg.

Kapcsolódó cikkek:

Betelt a pohár: Nyílt levélben szólították fel Orbánt a kárpátaljai magyarok

https://nyugatifeny.hu/2023/12/11/nem-tudtak-eltitkolni-orbanek-kikerultek-a-reszletek-szijjarto-titkos-talalkozojarol 

Valódi Hírek