FRISS: Paprikás hangulatban volt Orbán, és valamiben máris meggondolta magát (+videó)

Megszólalt a kormányfő.

Ismét megtartotta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: a kulcskérdés a béke, szerinte ebben „nem állunk jól”. Eltelt két év, az ukránok és a nyugatiak reményei nem teljesültek teljes mértékben, világháborús állapotok uralkodnak a fronton. Magyarország nem szállít fegyvert és nem is ad pénzt ilyen célra, a minap született megállapodás sem erről szól – részletezte.

Mint mondta, az 50 milliárd eurós uniós támogatás Ukrajna gazdaságát támogatja, különben „be kellene zárni a boltot”.

Meglátása szerint az idő az oroszoknak dolgozik, minél tovább tart a háború, annál többen halnak meg, továbbá az erőviszonyok sem fognak a szomszédos ország javára változni.

Orbán Viktor beszélt a gazdatüntetésekről

A kormányfő úgy fogalmazott: az ablaka alatt körülbelül 200 traktor állomásozott, egész éjjel marhabőgés szólt felvételről, így folyamatosan felébredt éjszaka, így kellett tárgyalni mennie.

Hozzáfűzte: nem volt ellenére, hogy a gazdákkal beszélgessen, az uniós csúcson is terítékre került, hogy nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra.

A garanciákról

Decemberben „kiharcolták”, hogy megnyíljanak az uniós pénzcsapok, most pedig azt érték el, hogy ez a folyamat ne álljon meg. Állítása szerint a baloldal a háborúpárti.

Az orosz-ukrán háborúról

Az ember elkezd támogatni valakit „kicsiben”, majd azonosul azzal, akit támogat. Orbán elmondása szerint ezt vette észre Brüsszelben. Mint kifejtette:

nyilvánvaló, hogy az oroszok Ukrajnát sem tudják egyelőre legyőzni, így hogy szállnának szembe a NATO-val?

–jelentette ki. Ezzel fordulatot vett korábbi álláspontja, amely szerint az oroszok nem veszíthetnek.

Ahogy fogalmazott:

„Ki az a marha, aki ilyen körülmények között, hogy egy kisebbel nem bán el, nekimegy az utca legnagyobb fiújának?”

Hozzátette: megérzése szerint egyes országokban nagy az amerikai nyomás, összekeverednek az amerikai és az európai szempontok Brüsszelben.

A vita a genderről

Mint mondta, Brüsszelből gyanús identitású sz*xaktivistákat küldenek az iskolákba, hogy a gyermekeknek tartsanak felvilágosító órákat. Saját bevallása szerint neki a szőr feláll a hátán ettől és a magyarok sem akarják ezt.

Megjegyezte: számos vitája van a magyar kormánynak Brüsszellel, ám a jelenlegi tisztán Ukrajnáról szól.

A közelgő EP-választásról

Meglátása szerint komoly változások lesznek júniusban Brüsszelben, a magyaroknak is lesz módjuk kifejezni a véleményüket, egyes politikusok „elzavarásban” is közreműködhetnek.

A magyar–ukrán viszonyról

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron találkozott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és Andrij Jermakkal, az elnöki hivatal vezetőjével.

Orbán az egyeztetéshez hozzáfűzte: szuverén ország vagyunk, nem tartunk igényt arra, hogy az ukránok mondják meg, hogy hazánk miniszterelnöke és külügyminisztere milyen ember.

„Ezeréves magyar államról ne mondják meg nekem itt a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyun!

Majd azt mi eldöntjük”

– fogalmazott, hozzátéve, arra kérte Szijjártót, ne sértődjön meg egyes megjegyzéseken (sic!).

Mint mondta, nagy a távolság a két ország között számos kérdés megítélésében.

(Orbán Viktor/YouTube)

Valódi Hírek