Magyarország szomszédja kiadta a riasztást: Fel kell készülni a háborúra Oroszországgal

Lengyelország is célponttá válhat.

Az elmúlt időben több európai vezető is vészjóslóan nyilatkozott a kontinens jövőjéről. Most egy újabb vezető csatlakozott azok táborához, akik szerint érdemes felkészülni a háborúra: a román védelmi miniszter is lépéseket szorgalmaz – hívta fel a figyelmet a Kyiv Independent.

Gheorghita Vlad román védelmi miniszter február 1-jén arra szólította fel Romániát és Európát, hogy

itt az ideje jobban felkészülni egy esetleges háborúra Oroszországgal.

Közölte: ha Moszkva sikerrel jár Ukrajna ellen, akkor európai célpontok ellen folytatja a műveleteket.

„Az Orosz Föderáció a világrend, a demokrácia számára problémává vált. Valójában ez Oroszország háborúja a demokratikus világgal.

Ez nem csak Ukrajnával háború”

– figyelmeztetett.

A védelmi miniszter azt is megnevezte, hogy melyik országban lehet számítani majd az oroszok támadására: szerinte Moldovát fogják támadni az orosz csapatok, de jelezte azt is, hogy a balkáni konfliktus is könnyen eszkalálódhat.

Mikor indíthat háborút Oroszország?

Nem a román tárcavezető az egyetlen, aki az elmúlt időszakban hasonló veszélyekre figyelmeztet. Korábban több NATO-tagállam is jelezte, hogy a civileket is fel kell készíteni a háború lehetőségére. Abban nincs egyetértés, hogy Moszkva mikor dönt úgy, hogy újabb európai államok felé fordul, de a NATO tisztségviselői szerint ez 20 éven belül eljöhet.

Ám akadnak baljósabb jóslatok is, amelyek szerint már a következő három évben lehet számítani az összecsapásokra. Az invázió lehetséges helyét illetően is eltérőek a vélemények. Vannak, akik a Baltikum elleni támadásra készülnek, mások szerint Lengyelország válhat célponttá.

román védelmi miniszter és vlagyimir putyin

A román védelmi miniszter Oroszország akár háborút is indíthat Európa ellen

Nem túl megnyugtató hír az sem, hogy Románia jelenleg 80 ezer hivatásos katonát foglalkoztat a hadseregben, viszont Bukarest jelezte,

céljuk, hogy ezt a számot 120 ezer aktív katonára növeljék.

Vlad tábornok sürgette a NATO-tagországokat, hogy töltsék fel fegyverkészleteiket, miközben felkészítik lakosságukat az Oroszország felől érkező fokozódó agresszióra.

„Meg kell tárgyalnunk a lakosság felkészítésének politikáját”

– mondta, utalva arra a felfüggesztett román jogszabályra, amely a 18 és 35 év közötti románok önkéntes katonai kiképzését kívánja bevezetni.

(kyivindependent.com / portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek