Ebből vajon mi sül ki? Halaszthatatlan tárgyalásra sietett Szijjártó Péter hétfőn

Már csupán napok vannak hátra az uniós csúcsig.

Hétfőn találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával Ungváron.

„Már van egy megállapodás arról, hogy annyi órát szánnak rá, amennyi szükséges ahhoz, hogy minden kérdést megvitassanak és megegyezzenek abban, hogy mikor, hol – és milyen lehetséges megállapodásokkal – kerülhet sor” (a találkozóra –szerk.)

– fogalmazott korábban Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij tervezett találkozójáról.

Mint ismert, a magyar miniszterelnök a decemberi uniós csúcstalálkozón megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélyt. Bár többször felmerült, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány alkut köt a kérdéssel összefüggésben, az uniós intézmény és Orbánék is többször kijelentették, hogy erről szó sem lehetOrbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ugyanakkor korábban azt mondta, a befagyasztott uniós forrásokért rábólintanának a szomszédos országnak szánt pénzügyi segélyre.

Szijjártó Péter a múlt héten közölte, hogy az ukrán delegációval tárgyal a Kijevnek szánt segélyekről. Pár hete Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, a magyar kormány egyik utolsó európai szövetségese is kifejtette: szeretné, ha Orbán nem akadályozná tovább az Ukrajnának szánt EU-s támogatások ügyét.

Mindeközben már felmerült az is, hogy az Európai Bizottság Magyarország nélkül támogassa Volodimir Zelenszkijéket a jövőben, amennyiben a magyar kormányfő tovább makacskodik a kérdésben.

Az értesülések szerint ha Orbán Viktor a februári uniós csúcstalálkozón is blokkolja a szomszédos országnak szánt pénzügyi segélyről, valamint a költségvetésről szóló megállapodást, valós lehetőséggé válhat a 7. cikk alkalmazása, azaz

megfoszthatják Magyarországot a szavazati jogától.

A jelek szerint tehát komoly tétje van Szijjártó és Kuleba tárgyalásának, az egyeztetésen ugyanis Orbán és Zelenszkij találkozójának részleteit vitatják meg. Bár a külgazdasági és külügyminiszter életveszélyes fenyegetést kapott, vasárnap közölte, hogy mégis elutazik Kárpátaljára, mert „Kelemen atya írt sms-t, hogy a győri bencés rendház összes szerzetese imádkozik értem, úgyhogy tutira nem lesz semmi gond”.

Andrij Jermak korábban közölte, hogy Kulebával a kérdések teljes spektrumát körbe akarják járni a hétfői találkozón.

„Rengeteg van belőlük. Magyarország a szomszédunk, Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja. Ezért beszélnünk kell és konstruktív párbeszédet kell kialakítanunk”

– nyilatkozta az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Az uniós csúcstalálkozó mellesleg 4 nap múlva esedékes és még mindig kérdéses, hogy a magyar miniszterelnök újra vétózik-e majd Brüsszelben.

(via atv.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek