Most érkezett: Szentkirályi visszalép Vitézy javára

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán kéri a Fidesz-szavazókat: támogassák Vitézy Dávidot.

Így lépett vissza Szentkirályi Alexandra Vitézy Dávid javára

Visszalép a Fidesz főpolgármester-jelöltje Vitézy Dávid javára – közölte Szentkirályi Alexandra péntek reggeli videójában, amely a közösségi oldalán jelent meg. A volt kormányszóvivő továbbra is a Fidesz budapesti listavezetője marad, azonban

arra kéri híveit, szavazzanak a volt BKK-vezérre és államtitkárra, Orbán Viktor távoli rokona.

Szentkirályi közzétett videóüzenetében úgy fogalmazott: szerinte „a budapestiek többsége el akarja zavarni Karácsony Gergelyt.

Hozzátette, hogy „karnyújtásnyira vagyunk a változástól”, amelynek mára szerinte egyetlen akadálya maradt, mégpedig az, hogy „a változást akaró szavazatok kétfelé oszlanak” – magyarázta.

„Ezért utat adva a változásnak,

elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt”

– jelentette be csúfos kudarcát Szentkirályi.

Hónapok óta sejthető volt, hogy ez a Fidesz mesterterve

Karácsony Gergely Vitézy március közepi főpolgármester-jelölti bejelentkezése óta hangsúlyozta: biztos benne, hogy Szentkirályi Alexandra vissza fog lépni Vitézy javára. A pénteki döntéssel tehát beigazolódott Karácsony állítása.

Mint ismert: Szentkirályi március első felében jelentkezett be a főpolgármesteri posztért. A karmelita kolostorban nyilvánvaló volt, hogy az eredendően ellenzéki irányultságú Budapesten az esélytelenek nyugalmával vág neki a választásnak a Fidesz jelöltje.

Vitézy főpolgármester-jelölti bejelentkezésével megvárta Szentkirályit, hogy így hitelesebben előadhassa Fidesztől való függetlenségét. A közlekedési szakértő is tisztában volt Budapest ellenzéki identitásával, így kampánya során kínosan ügyelt arra, hogy a kormánypártokat is erélyesen kritizálja.

Vitézy azt sugallta, ő valójában ellenzéki, de az előzmények nem éppen erre utalnak

Bár Vitézy Dávid csupán márciusban jelentette be, hogy elindul Budapest vezetéséért, visszatekintve nyilvánvalóvá válik, hogy kampányát már tavaly elkezdte. Ellenzékiségét azzal igyekezett bizonyítani, hogy tavaly több alkalommal kritizálta – egyébként helyesen – Lázár János vasútromboló politikáját. Ennek ellenére 2022-ben, rövid ideig tartó közlekedési államtitkársága idején érdemben semmilyen kritikája nem volt a kormányával szemben, ráadásul a híresen autokrata Palkovics László miniszter keze alatt dolgozott.

Az sem elhanyagolható tény, hogy Karácsony a 2019. októberi győzelme után felkérte Vitézyt, hogy dolgozzon újra Budapestért, és vezesse a BKK-t. Az újdonsült főpolgármester-jelölt azonban akkor a Fideszre hivatkozva visszautasította az ajánlatot.

Vitézy mindenkit ütött a kampányban

Az LMP és a saját magáról elnevezett szervezet főpolgármester-jelöltje kampánya során is igyekezett mindkét oldalt ütni: Karácsony Gergely mindennapi kritizálása mellett továbbra is gyakran ostorozta Lázár Jánost. Vitézy az elmúlt hetekben a Magyar Péter által gerjesztett politikai hullámra is megpróbált felülni, azt sugallva, ő Magyar jelöltje. Még annak ellenére is, hogy a Fideszből kiugrott politikusceleb szerint is a Fidesz hekkje a volt államtitkár budapesti indítása.

Vitézy az egész kampányát arra fűzte fel, hogy a Fidesz és a DK ellen kelt ki látványosan. A politikus megpróbált egyenlőségjelet tenni a kormánypárt és a Budapestet vezető legnagyobb ellenzéki frakció között.

Szentkirályi visszalépése előtt is voltak gyanús jelei a Fidesz hallgatólagos támogatásának

László Róbert, a Political Capital vezető elemzője nemrég részletesen elmagyarázta: minden jel arra utal, hogy a Fidesz a régi–új választási rendszert Vitézyre és az ő listájára szabta. Az LMP ugyanis jelenleg önállóan esélytelen a budapesti lista 5 százalékos küszöbének megugrására, Vitézy civil szervezetével – a közös jelöltállítás miatt – ráadásul 10 százalékot kellene elérniük a bejutáshoz. A Vitézy–LMP lista a jelenlegi mérések alapján átlagosan 7 százalékon áll, így a közös listaállítás korábbi szabályai szerint esélytelenek lennének a mandátumszerzésre.

A jelenleg kifutó választási rendszerben a Fővárosi Közgyűlés tagjait ráadásul a kerületi polgármesterek adták, ehhez adódtak hozzá a kerületekben vesztes jelöltekre leadott szavazatok, amelyek alapján kompenzációs listás mandátumot nyerhettek a pártok. Mivel Vitézyék egyetlen kerületi polgármestert sem indítottak, a korábbi szabályok szerint nem állíthattak volna fővárosi listát, sőt,

főpolgármester-jelöltként sem mérethette volna meg magát

a közlekedési szakértőből lett politikus.

Vitézy Dávid közlekedési szakértőként valóban jelentős eredményeket ért el. Érdemeit a szakmán belül nem vitatják, azonban nem elhanyagolható tényező, hogy tevékenykedése az Orbán-kormány segedelmével történt, ráadásul az sem elhanyagolható tény, hogy 25 évesen, friss diplomás fiatalként nevezték ki az újonnan alakult közlekedési cég élére. Munkája pozitívumai mellett azonban több vitatható lépése és ígérete is ismert, amelyekre Nemes Gábor, a BKV felügyelőbizottságának DK-s tagja, korábbi buszsofőr és szakszervezeti vezető lapunk hasábjain több véleménycikkben is felhívta a figyelmet.

Végül valóban egyetlen jelölt mögött sorakozott fel a Fidesz

Szentkirályi Alexandra visszalépése után tehát nyilvánvaló, hogy – a Mi Hazánk érdemi támogatottsággal nem rendelkező indulóját leszámítva – Budapestnek két választása van. Az egyik a Fidesz útja, amelyet Vitézy Dávid képvisel. A másik az ellenzéki összefogásé, amelyet Karácsony Gergely vezet.

A Fidesz Budapest-politikája ismert: a város kivéreztetésére és fejlődésének akadályozására épül. Az ellenzék a rendelkezésre álló szerény forrásokból, kormányzati ellenszélben a város fejlesztéséért küzd, és érdemi eredményeket tud felmutatni – például a Lánchíd felújítását, amelyet ígérete ellenére egy fillérrel sem támogatott a kormány.

Vasárnap e két opció közül lehet választani.

Valódi Hírek