Nemes Gábor: Vitézy Dávid LMP-s támogatása csak álca, a Fidesz áll a háttérben

Emlékezzünk a múltra a jövőnk érdekében. Vélemény.

Nemes Gábor szerint világos, ki áll Vitézy Dávid mögött

Vitézy Dávid a napokban bejelentette, hogy elindul a főpolgármester-választáson. Ugyan most még nem a Fidesz jelöltje, de tetszik, nem tetszik soha nem moshatja le magáról fideszes múltját. Hiába akarja ezt a látszatot fenntartani, ez irányú elkötelezettségét nem tudja a szőnyeg alá seperni.

Persze, nem bíz semmit a véletlenre, hiszen nem elég neki az LMP jelölése; biztos, ami biztos saját nevével kampányol. Ez is mutatja öntörvényű, együttműködésben nem érdekelt magatartását.

Ebben hasonlítanak egymásra Lázár Jánossal, ami nem vetít előre sok jót Budapest szempontjából.

Azt semmiképp sem, hogy amennyiben Vitézy főpolgármester lenne, akkor ömlene a pénz a fővárosra.

Ez az irány csak a jól bevált fideszes gyakorlatot erősíti meg, mindent besöpörni a hatalmuk alá. Pénz akkor sem lesz, azonban további megszorítások, pénzelvonások annál inkább, ami persze szintén a jobboldal módszere.

Mit csináltak Vitézyék a BKK megalakításakor?

Létrehoztak egy olyan szervezetet, amely az eredetileg tervezettnél jóval szélesebb hatáskört adott a mára főpolgármester-jelöltté avanzsált közlekedési szakember kezébe. Kevés volt a közlekedésszervezői szerep, mindent maga alá akart gyűrni.

Már az elején túlzottan felduzzasztotta a BKK feladatait és létszámát, ami egyrészt indokolatlan volt, másrészt egy vagyonba került. Az nem számított, hogy éppen a napi működéshez szükséges források rendelkezésre állnak-e vagy sem. A forrásokat egyrészt a BKV-tól elvont pénzekből finanszírozta, de természetesen a fővárosi kassza is megsínylette Vitézy túlköltekezéseit.

Vitézynek azonban ez is kevés volt. Tulajdonképpen a BKV felett is átvette az irányítást, hiszen többségében saját embereit ültette be a közlekedési cég igazgatóságába. A BKV-nak tehát semmi esélye nem volt arra, hogy az utazóközönség és a szakma érdekeit képviselje. Vitézy a BKK éléről meghatározta az irányt, majd a BKV-t belekényszerítette ennek elfogadásába.

Nem is tudott mást tenni a cég, mivel a volt BKK-vezér leuralta a BKV igazgatóságát. Magyarán a BKV-tól kivont forrásokat fordította a saját, túlduzzasztott szervezetének finanszírozására, sőt, a 2013-ban kiszervezett buszágazat többletköltségeinek előteremtésére is. Ezzel a lépésével hosszú távon belekényszerítette a BKV-t a pénztelenség negatív spiráljába, ami a mai napig kihat a közlekedési cég üzemeltetésére.

Nemes Gábor szerint az LMP-t el fogja dobni Vitézy a Fidesz támogatásáért cserébe

Vitézy sohasem tudta megteremteni – még fideszes hátszéllel sem – a közösségi közlekedés pénzügyi biztonságát. A buszágazat kiszervezésében hitt, amire a mai napig csak a BKV kárára van fedezet.

Ennek az alapjait a mostanra főpolgármester-jelöltként feltörő Vitézy rakta le fideszes segítséggel.

Vitézy – esetleges – szakmai tudását jelentősen lehúzta a vezetői tapasztalatlansága. Voltak is kísérletek arra, hogy ezt a szerepét megbontsák, de nem nehéz kitalálni, hogy ez miért nem sikerült. Éppen a Fidesz volt az, aki pozícióban tartotta ezt a fiatal, tapasztalatlan vezetőt. Hiba volt és hiba most is azt feltételezni, hogy nem a kormánypárt áll mögötte.

Pestiesen szólva

ezt a dumát nem vesszük be!

Vitézy Dávid a 2000-es években nem lehetett volna a BKV felügyelőbizottságának tagja, de a BKK élére sem kerülhetett volna a Fidesz segítsége nélkül. Most sincsen ez másképp, a fideszes hátszél nélkül a jelöltségére sem került volna sor, és

nagyon szomorú, hogy ebben az LMP kulcsszerepet vállal, hogy aztán a kellő időben eldobja magától őket.

Persze, ez már egy másik történet.

Nemes Gábor

XVI. kerületi önkormányzati képviselő; a Közösségi Dolgozók Szakszervezete és a Városi Közlekedési Szakszervezetek volt elnöke; korábbi BKV-buszsofőr

Valódi Hírek