Megpróbálták eltitkolni, de kibukott: Nemzetközi balhé robbant ki Novák Katalin miatt a napokban

Novák Katalin botránya előtt, közel két éve járt a Brač szigeten, ahol az értesülések szerint megdöbbentő találkozója volt.

Már megint forró a levegő Novák körül, hiába mondott le

Novák Katalin 2022-ben találkozott Zoran Milanović horvát államfő távoli „rokonával”. Željko Runje akkoriban az orosz Rosznyefty (állami tulajdonú olaj- és gázkitermelő) alelnöke volt, az egykori magyar köztársasági elnök pedig a Brač szigeten tett látogatásakor futott össze vele – részletezte a blak.hu.

A találkozót azonban nem verték nagydobra, az egész történet úgy derült ki, hogy a napokban heves vita bontakozott ki Milanović és Oleg Butković horvát közlekedési miniszter között.

A Večernji list nevű horvát napilap arról írt, hogy Runje Brač szigeten lévő ingatlanáról sokan tudtak az az illegálisan épített tengerparti ingatlanokról szóló beszámolóknak hála. A találkozó azonban titokban maradt, mivel

Runje két nyugati országban is szankciók alá került a moszkvai kapcsolatai miatt.

Milanović egyszer úgy fogalmazott, államfőként a Horvát Köztársaságot képviseli, akárhányszor külföldi illetékessel találkozik. A horvát államfő kísérte Novákot 2022 nyarán a Brač szigetre.

A Večernji list így arra következtetett, hogy

ott „egy titkos, hivatalos horvát–magyar találkozó” zajlott.

Azonban azt a mai napig homály fedi, hogy a két politikusnak mi dolga lehetett az üzletemberrel.

A horvát köztársasági elnök szerint a lap „puszta képzelgése„, hogy a magyar exállamfő járt Runjénál. Újságírói kérdésre közölte, hogy Novákkal és annak családjával csupán „barátkozás” céljából találkozott.

Arról is szót ejtett, hogy Magyarország volt köztársasági elnöke az Adrián nőtt fel, családjának ingatlana van Sutivanban.

Novák Katalin botránya után hamar lemondott

Megírtuk, hogy az Országgyűlés február végén 196 igennel elfogadta Novák Katalin köztársasági elnöki pozícióról lemondó nyilatkozatát. Ellenszavazat nem volt.

Novák Katalin 2022 óta töltötte be a köztársasági elnöki posztot. A diplomahamisító Schmitt Pállal után Novák a második fideszes államfő, aki nem tudta kitölteni a ciklusát, mert belebukott egy botrányba.

Kapcsolódó: Novák Katalin mesés vagyonnal, 46 évesen nyugdíjba vonult

Mint ismert, Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki tudott az intézményvezető botrányos viselkedéséről, a rá bízott gyermekek mołesztálásáról. Ennek a döntésének a következménye lett az, hogy a magyar társadalom a távozását követelte 2024 februárjában. Novák végül lemondott.

Kapcsolódó: Elnyelte a föld Novák Katalint

Željko Runjéról

Milanović korábban személyesen kérte a horvátországi pénzintézeteket, hogy nyissanak számlát rokona részére. Ám a bankok hallani sem akartak az akkor már szankciók alá vont üzletemberről.

A horvát lap információi szerint végül a török tulajdonban lévő, Horvátországban is működő Kent Bank bólintott rá a kérésre, miután a horvát államfő beszélt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel.

Kapcsolódó:

Mi történt? Bevetették a TEK-et a ped0filbotrányba belebukott Novák Katalin miatt

Váratlan fordulat: Sulyok Tamás megalázta a ped0filbotrányba belebukott Novák Katalint

Valódi Hírek