Európa vakbelének nevezte Magyarországot – Orbán ádáz ellensége lehet a következő NATO-főtitkár

Már nem kell sokat várni a döntésre.

Jens Stoltenbergnek, a NATO jelenlegi főtitkárának novemberben jár le a mandátuma, így már megindultak a találgatások, hogy ki lesz az utódja.

A svéd Aftonbladet már több lehetséges befutót megnevezett,

közöttük Sanna Marint,

aki pár hete vesztett a finnországi parlamenti választásokon. A lap szerint a finn miniszterelnök mellett szólna a népszerűsége, valamint a kormányzati tapasztalata.

Ugyanakkor nemzetközi viszonyokban még nem igazán jártas, Finnország pedig csak pár napja tagja a katonai szövetségnek.

Ursula von der Leyen is egy lehetséges befutó a lap szerint, de valószínű, hogy az Európai Bizottság elnöke nem mondana le mostani pozíciójáról.

Andrej Plenković horvát miniszterelnököt is említik, szerintük eddig a kelet-közép-európai országokat mellőzték a NATO – és az Európai Unió – vezető pozícióinak betöltésénél.

Plenkovic azonban jelezte, hogy a svéd média

Zoran Milanović államfőre gondolhatott,

aki támogatta a svéd NATO-csatlakozást, valamint egyértelműen nyugatbarát és transzatlanti álláspontot képvisel.

Milanović kapcsolata igen változatosan alakult Orbán Viktorral, ha az utóbbi 10 évet tekintjük. A magyar határvédelmi kerítés építésekor a horvát államfő élesen kikelt a magyar miniszterelnök ellen, egyszer „Európa vakbelének” nevezte Magyarországot.

„Az, aki elkeríti magát,

saját magából csinál vakbelet”

– ismételte meg később a politikus.

Milanović szerint egy magyar-szerb megállapodás keretében a szerbek a horvát határhoz szállították az illegális bevándorlókat. Szijjártó Péter ekkor megkérte, hagyja békén a szerb és a magyar kormányt, erre a Milanović reakciója sem maradt el.

A horvát államfő így jellemezte Orbán Viktort:

„ifjúkorában radikális kommunistaként kezdte, radikális liberálisként folytatta, de radikális konzervatív is volt, most pedig radikális antiliberális”.

Múlt nyáron vett fordulatot a kapcsolatuk. Az azóta már köztársasági elnökké lett Milanovićról egy horvát lap, a Večernji list tett közzé egy fotót, amint éppen Orbánnak vacsorázott.

A lap ebből arra következtetett, hogy a horvát államfő már nemkívánatos személynek tartja a magyar miniszterelnököt, hiszen az információk szerint ő maga hívta meg Orbánt vacsorára, amikor megtudta, hogy a közelben nyaral.

A NATO-főtitkár utódjának nevére azonban még várni kell, várhatóan csak júniusban a vilniusi NATO-csúcson hozzák nyilvánosságra, hogy ki követi Stoltenberget.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek