Mi folyik itt? Polt Péterék nagyon gyanúsan reagáltak Rogánék brutális botrányára

Ideje lenne tiszta vizet önteni a pohárba a Schadl–Völner-ügy kapcsán!

Nem ad tájékoztatást az ügyészség arról, hogy miért zárták le a Schadl–Völner-ügy nyomozását 2022-ben. Az ügy bizonyos mellékszálaiban azonban még mindig folyik a nyomozás – például abban, amelybe a „Tóniról, Barbaráról és Ádámról” szóló beszélgetést elkülönítették, írta meg a telex.hu.

Van, ahol még folyik a vizsgálat

Schadl Györgyre 2021 elején figyeltek fel a nyomozók, Schadlt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét 2021 novemberében kapták el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amikor Dubajba akart volna szökni a feleségével. Kevesebb mint egy évvel később, 2022 októberében lezárták a nyomozást és vádat emeltek ellene, valamint Völner Pál és másik 20 érintett ellen.

Korábban megírtuk, hogy Polt Péter hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát. Emiatt a legfőbb ügyész kezdeményezte az államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését, amelyről az Ügyészség közleményt is kiadott.

Eszerint

megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől

hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott”.

Időközben azonban elkülönítettek a Schadl–Völner-ügytől több, Schadlhöz kapcsolódó másik ügyet is. A Schadl és a magán-mentőszolgálatot irányító Grécs László közötti korrupciós kapcsolat is ezek közé tartozott: abban az ügyben jelenleg is nyomoznak.

A törvényben meghatározott határidőt figyelembe véve még több mint egy évig nyomozhattak volna a főügyben is, ám valamiért lezárták azt két évvel ezelőtt.

Nem válaszoltak a Schadl–Völner-ügyben

Felmerül tehát a kérdés, hogy magában a Schadl–Völner-ügyben miért kellett olyan hamar lezárni a nyomozást. A portál megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget, és a következő kérdéseket tették fel nekik:

  • Pontosan mi indokolta, hogy a Schadl–Völner-ügyben már 2022 októberében lezárták a nyomozást, amikor – a törvényben meghatározott 2 éves (+6 hónapos) határidőt figyelembe véve – még több mint egy évig nyomozhattak volna?
  • Mennyire gyakori, hogy ilyen méretű és ilyen horderejű ügyekben ilyen rövid idő alatt lezárják a nyomozást?
  • Önök szerint a nyomozás során felmerülő minden szálat megfelelően fel tudtak fejteni, nem maradt semmilyen gyanú, aminek nem jártak utána?
  • A Központi Nyomozó Főügyészségen vagy a Legfőbb Ügyészségen született meg a döntés arra vonatkozóan, hogy a nyomozást 2022 októberében lezárják?”

A feltett kérdésekre azt válaszolták:

„{a} nyilvánosság részére az adott ügyben az ügyészségi tevékenységgel kapcsolatban – az ügyészségi nyomozás esetében – kizárólag a büntetőeljárás megindításával kapcsolatban hozott ügyészi döntésekről,

a kényszerintézkedésekre vonatkozó ügyészi indítványokról, a nyomozás során foganatosított eljárási cselekményekről és a vádemelésről adható felvilágosítás. Erre tekintettel kérdéseivel kapcsolatban nem adható tájékoztatás.”

Azt is hozzátették, hogy:

„{a} Fővárosi Nyomozó Ügyészségen korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt indult büntetőügyben részletesebb tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás érdemi befejezését követően ad, ugyanakkor a 2024. március 28-án tartott sajtótájékoztatón elhangzottak továbbra is irányadóak.”

Beszámoltunk arról, hogy március 28-án megszólalt az ügyészség a Schadl–Völner-ügy kapcsán született, Magyar Péter által közzétett hangfelvételről. A nyilvánosságra hozott hangfelvételen az hallható, amint Varga Judit arról beszélt, Polt Péter az ügyészségen „nem ura a helyzetnek”, és neki nincs érdemi beleszólása abba, hogy mi történik az ügyészségen.

Magyar Péter hangfelvétele után szólalt meg az ügyészség

Március végén sajtótájékoztatót tartott az ügyészség az ügyben. Ennek során arról beszéltek az ügyészek, hogy „folyamatosan dolgoztak” a Schadl–Völner-ügy kivizsgálásán.

Az ügyészség szerint „{a}z emberek heroikus munkát végeztek”, ráadásul

a világ minden ügyészsége büszke lehetne

(sic!) arra, hogy vádat emeltek egy ilyen súlyos ügyben. Erről Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője beszélt.

Azután hirdettek rendkívüli sajtótájékoztatót, hogy két nappal korábban Magyar Péter, Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter exférje közzétett egy titokban rögzített hangfelvételt. Ezen Varga arról beszélt, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagaiból.

Varga azt is állította volt férjének, hogy már 2021 tavaszán szóltak Völner Pálnak, az akkori helyettesének a nyomozásról, de az államtitkár „nem hagyta abba” (a bűnügyek elkövetését – a szerk.). Schadl Györgyöt pedig azért nem lehetett megmenteni, mert Polt Péter legfőbb ügyész „nem ura a helyzetnek”.

Valódi Hírek